9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije: Ne rušimo državu nego je gradimo

Izvor: Onogost.me

Religija

Comments 6

Joanikije: Ne rušimo državu nego je gradimo

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolija crnogorska primorska neće dozvoliti vlasti u Crnoj Gori da izbriše istoriju i natjera ih da idu na šaltere da se prijavljuju kao novoformirana religija, rekao je vladika budimljansko – nikšićki SPC Joanikije.

Vladika Joanikije predvodio je litiju u Nikšiću, koja je održana nakon liturgije u Sabornom hramu, a termin molitvenog hoda centralnim gradskim ulicama danas je izmijenjen zbog Nedjelje pravoslavlja koja se tradicionalno obilježava na početku Vaskršnjeg posta.

U besjedi na Trgu slobode u Nikšiću vladika Joanikije poručio je da od vlasti zahtijevaju da ostanu i budu priznati kao istorijska religija uzidana u temelje države Crne Gore.

”Nećemo dozvoliti da nam udaraju na čast i svetinje, jer mi ne rušimo državu, nego je gradimo”, rekao je vladika Joanikije i poručio da imaju podršku cijelog pravoslavlja i da neće odustati.

On je ukazao da se prve Vaskršnje nedjelje proslavlja Praznik svetih ikona u znak sjećanja na borbu dugu 120 godina i pobjedu nad onima koji su bili protiv njih i ocijenio da se kroz duhovne svečanosti i litije učestvuje u Božijoj slavi i ljepoti.

”I mi smo počeli borbu protiv diskriminacije, nepravde i velikog poniženja kojoj smo izloženi od vlasti u Crnoj Gori, a borimo se kao Crkva Božija i snažimo se i našim zajedništvom i preveziđenim podjelama”, rekao je Joanikije.

U Crnoj Gori ovih dana piše se istorija, ocijenio je Joanike i litijama-narodnim skupštinama produžava Gorski vijenac i Njegoševo djelo koje je borba za slobodu, čast i istinu.

”Mi samo nastavljamo ono što smo naučili od onih za čast i ljepotu svetih ikona i hramova i svetitelja Petra Cetinjskog i Vasilija Ostroškog i na tome putu Hristovom ćemo i da ostanemo. Kažu nam da smo se stavili iznad države i da je razbijamo, a mi se borimo protiv diskriminacije i naravnopravnosti”, istakao je.

Kako je kazao, ne traži se ništa više, ali ni ništa manje prava, nego što je vlast dala Rimokatoličkoj crkvi i drugim vjerama u Crnoj Gori.

”Podržavamo pravo i borimo se za pravdu, i to nije protiv države, već želimo da se Crna Gora utemelji na pravnom poretku i bude država pravde, mira, jednakosti, ljubavi i slobode. Hoćemo takvu državu koja će biti zajednički dom za sve, u kome će svi biti ravnopravni i slobodni”, rekao je Joanikije.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

saci

A ciju i koju vi gradite??? Ova nasa je izgradjena nego vi je pokusavate rusit. Znam samo jedno, pod Srbijom nikad a sa srbijom i ostalim drzavama u okruzenju vazda.

U gard Crnogorci i manjine !!!

U odbranu od velikosrpskog klerofasizma. Ovo je nova 1918-ta.

dejan

Ti i tvoja klika pope ne gradite Crnu Goru vec je pokusavate evo 200 godina da zapalite ali vam se nekako neda. Neda se jer pored vas takvih umno nakaradnih zlobnih i do zla boga pakosnih ponosna I vjecna Crna gora ima svoju urodjenu gradjansku mudrost i dokazanu ljudsku cast koja vama i neprilici.