22 °

max 31 ° / min 21 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 21°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HAPŠENJA I ISTRAGA: Mitropolit na Kipru služio liturgiju u prisustvu vjernikâ, uprkos zabrani države

Religija

Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

HAPŠENJA I ISTRAGA: Mitropolit na Kipru služio liturgiju u prisustvu vjernikâ, uprkos zabrani države

Piše: Vladimir Jovanović

Policija je povela istragu da li je mitropolit Neofit prekršio karantinske propise nakon što je u neđelju održao liturgiju otvorenu za javnost u gradu Peristerona – kazao je portparol kiparske policije Hristos Andreou.

Tri osobe, od kojih je jedna sveštenik, uhapšene su, a sedam drugih ljudi je napuštilo crkvu kada su se policajci pojavili tokom liturgije, navodi „Cyprus mail”.

Andreou je rekao da je šef kiparske policije u poneđeljak dao uputstva da se slučaj istraži: „Svi su jednaki pred zakonom, sveštenici nijesu izuzetak i bilo kakvi prekršaji biće sankcionisani bez izuzetka".

„Još jednom pozivamo sve, vjernike i sveštenike, da se u potpunosti pridržavaju odredbi", rekao je Andreou.

Neofit Masuras, mitropolit morfski Kiparske crkve, poznat po pseudovjerskom radikalizmu i bliskim vezama sa filijalama ruskih oligarha na Kipru, optužio je policijske službenike za nepoštovanje vjerske slobode.

„Od čega su vjernici u opasnosti?", upitao se Neofit i vjernicima se obratio riječima koje liče na pokušaj motivacije za kolektivna samoubistva u doba panepidemije:

„Svakako ćemo napuštiti ovaj prolazni život, prije ili kasnije. Ako ne odemo zbog ove bolesti, na uglu nas čeka nešto drugo!”

Ubjedljiva većina jerarhije autokefalne Kiparske crkve savjesno poštuje državne propise o zabrani vjerskih ceremonija otvorenih za javnost.

Antikorona mjerama podršku je dao i arhiepiskop Nove Justinijane i cijeloga Kipra Hrizostom II Englistriotis – poglavar Kiparske crkve.

„Međutim, mitropolit Neofit i episkop iz Limasola Atanasije Nikolau su se uključili u akcije koje bi mogle da ugroze ljude”, ocjenjuje „Cyprus mail”.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vjeciti problemi

Kad se ovako nesto desilo u prevalentno katolickim drzavama?