9 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Besparica u Ruskoj crkvi? Kiril od premijera Rusije traži odlaganje plaćanja komunalija

Religija

Comments 1

Besparica u Ruskoj crkvi? Kiril od premijera Rusije traži odlaganje plaćanja komunalija

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Molim vas da razmislite o odobravanju da se računi za komunalne usluge vjerskim organizacijama odlože na period do ukidanja restriktivnih mjera i nastavka redovnoga rada crkava i manastira – zatražio je ruski patrijarh Kiril Gundjajev od premijera Ruske Federacije Mihaila Mišustina.

U obrazloženju, Kiril je naveo da Ruska pravoslavna crkva (RPC) zbog epidemije koronavirusa prikuplja manje donacija (priloga) od vjernika tokom opštega režima samoizolacije i zabrane obilaska hramova.

Kiril traži odlaganje plaćanja računa Ruske crkve za: grijanje, električnu struju, gas, vodu, kanalizaciju.

Predstavnik za medije Sinoda u Moskvi, Vladimir Legojda, ranije je upozorio da se Ruska crkva nalazi u teškoj finansijskoj situaciji zbog smanjenoga priliva vjerinika i posljedično donacija. Rekao je da sveštenici i njihove porodice žive od toga novca. „Opšti crkveni budžet takođe se sastoji od donacija“, kazao je Legojda.

Portal „Новости дня в России и мире” obratio se ruskoj vladi, interesujući se da li je Kiril dobio odgovor o odlaganju plaćanja komunalija? Natalija Hlopunova, predstavnica Vlade, objasnila je sinoć da je odlaganje, koje je zatražio poglavar RPC, u skladu sa zakonom, ali je realizacija uslovljena sklapanjem dodatnoga sporazuma između stranaka tj. pravnoga lica koje podnosi molbu i regionalnoga operatora.

„Federalni zakon važi za sve institucije, uključujući i vjerske”, naglasila je.

Kiril je još prije par neđelja, dok pošast pandemije nije stigla do Rusije i uzimala je danak pretežno u pojedinom zemljama Zapadne Evrope, tvrdio da je korona „Božija promisao, koja će razrušiti ideale potrošačkoga društva”.

Na drugoj strani, ruski mediji godinama dokumentovano izvještavaju o luskuznome životu pojedinaca iz vrha RPC, uključujući i Kirila.

Jedan od vodećih ruskih teologa, đakon Andrej Kurajev, nedavno je napisao:

„Analiza reakcija na epidemiju sa strane Crkve (RPC) otkrila je strašan korporativni egoizam svešteničke profesije. Ne misli se na ljude, već na imidž, na finansijski prihod. Jer ako ljudi ne idu u hram, jasno je da se prihod svih crkvenih vlasti smanjuje”.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

hahahah u tom grmu lezi zeka.Zato je bila i kod nas borba da se na uskrs poguramo malo u hramovima nasih crkava a za interes srpskih popova.Na Ostrogu,gdje se vrti ogroman novac,gdje jedino SVETI VASILIJE je besplatno lijecio nema vise turista.Sve to mora NAROD DA POZLATI.