12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DIO RUSKE CRKVE SE PROTIVI KIRILU: Dvojicu ruskih arhijereja saslušava i FSB?

Religija

Tag Gallery
Comments 1

DIO RUSKE CRKVE SE PROTIVI KIRILU: Dvojicu ruskih arhijereja saslušava i FSB?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolit saratovski i voljski Longin Korčagin i episkopa pokrovski i nikolajevski Pahomij Burskov, obojica iz Ruske pravoslavne crkve, očekuju istražni postupak u kojem će se utvrditi da li su javnim pozivima na liturgije tokom režima samoizolacije prekršili zakon – objavio je portal „Регион 64” iz Saratova, grada oko 850 km jugoistočno do Moskve.

U istragu su, navodi se, uključeni tužilaštvo, Federalna služba bezbjednosti (FSB), te istražni komitet (следственный комитет) – federalni organ sa ovlašćenjima za istrage krivičnih djela.

Longin se 18. aprila preko Fejsbuka obratio vjernicima svoje eparhije i rekao da se ne može složiti sa odlukom o ograničavanju crkvenih pośeta za Vaskrs.

„Već postoje primjeri snažnoga pritiska na one koji dođu u hramove, slično kao kod starije generacije hrišćana koji su preživjeli sovjetske progone. Svaki takav primjer, uz moj blagoslov, biće snimljen, tako da izvršioci ovih ludih naloga mogu kasnije da budu pozvani na odgovornost“, obećao je Longin.

I vladika Pahomij je javno sugerisao vjernicima da idu u crkve, uprkos zabrani i naveo da crkve u njegovoj eparhiji neće biti zatvorene za vjernike.

„Poznavajući i razumijevajući posljedice svojih postupaka, djelujući kao dio organizovane grupe za suzbijanje odluka državnih organa u borbi protiv rasta koronavirusnih infekcija”, naveo je Pavel Galaktionov, regionalni političar u Saratovu, „mitropolit Longin i episkop Pahomij su svojim akcijama za privlačenje vjernika u crkve stvorili prijetnju sa ozbiljnim posljedicama u obliku masovne bolesti građana”.

Nakon naredbe državnih sanitarnih vlasti, patrijarh Kiril Gundjajev je, preko arhijereja ovlašćenih iz uprave Moskovske patrijaršije, prije desetak dana izdao obavezujuća uputstva da se hramovi do daljnjeg u najvećim aglomeracijama Rusije zatvore za vjernike.

Longin i Pahomij, dvojica arhijereja iz provincije, nikako nijesu usamljeni u svojim stavovima kojima se opiru uputstvima. Kako ocjenjuju mjerodavni analitičari, jerarhijom Ruske crkve se širi pokret nezadovoljstva – uperen protiv patrijarha Kirila.

Sergej Čapnin, koji je 2009-2015. bio urednik službenoga glasila „Журнал Московской Патриархии”, taj pokret naziva: kovid-disidentski. Ali tvrdi da je pandemija samo povod, a ne suština nezadovoljstva.

U juče objavljenome autorskome tekstu, pod naslovom „Praznik neposlušnosti” (objavićemo ga integralno u prijevodu kasnije danas na „Anteni M”), Čapnin piše:

„Spontani pokret kovid-disidenata postao je oličenje duboke unutrašnje krize u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Ova kriza imaće vrlo ozbiljne posljedice: sistemske je prirode i dotiče se najośetljvijih pitanja crkvenoga upravljanja i odnosa Crkve i države. Zapravo, kovid-disidenti izašli su iz potčinjenosti patrijarhu”.

„Kiril se neće moći samostalno nositi sa fundamentalistima, jer praktično nema stvarne poluge za upravljanje Crkvom u kriznoj situaci”, procjenjuje Čapnin. „Jedini izlaz je da se pribjegne pomoći države i zatraži od nje da kazni one koji u jerarhiji prekrše njegova uputstva i tako ugroze zdravlje drugih građana. Međutim, za patrijarha je to teška odluka”.

Poznati ruski multimedijalni novinar Konstantin Egert ocjenjuje u komenatru za „DW” da se „era Kirila bliži kraju”, jer je „poglavar Ruske crkve okrenuo protiv sebe Kremlj, inteligenciju i pravoslavne fundamentaliste”.

„Patrijarh Kiril se urušio – kao administrator, de facto političar i javna ličnost”, nastavlja Egert. „Ako će sadašnji režim vjerovatno preživjeti pandemiju, postoje velike sumnje oko poglavara Ruske crkve. Mnogi članovi episkopata, Kremlj, kao i javnost, i crkvena i anticrkvena, imaju razloga da traže njegovo uklanjanje. Ali čak i ako formalno zadrži patrijaršijski prijesto, autoritet Kirila ovoga proljeća je pretrpio takve udarce da se neće moći oporaviti”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

auu

Šta li će Risto sad? Ovo me je matica, i šefovi.