9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogoslovija ostaje bez đaka

Religija

Tag Gallery
Comments 26

Bogoslovija ostaje bez đaka

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Na konkurs za upis u prvi razred u srednju vjersku školu SPC – Bogosloviju na Cetinju, čiji je upravnik, nazivaju ga „rektor”, protojerej-stavrofor Gojko Perović, 8. jula prijavilo se svega 3 kandidata – saznaje „Antena M” iz izvora u SPC.

Za upis u Bogosloviju, koja nije dio zvaničnoga prosvjetnoga sistema – jer SPC ne želi da uskladi nastavni program sa strandardima i zakonskim odbredbama države Crne Gore – školske 2020/21. kandidat je morao da zadovolji sljedeće uslove: da nije stariji od 18 godina; da nije oženjen; da je završio osnovnu školu, najmanje sa vrlo dobrim uspjehom i primjernim vladanjem; da je duševno i tjelesno zdrav; da kandidat ima razvijen sluh i glas za pojanje; da kandidat ima osnovno znanje katihizisa i poznavanje crkvenih praznika, srpskoga jezika i književnosti i opšte i narodne istorije.

Školovanje je internatskoga tipa. Molbe za prijem „podnose se nadležnome arhijereju, preko nadležnoga parohijskoga sveštenika”. Uz molbu prilažu i druge dokumente, između ostaloga „pismenu obavezu svoju i svojih roditelja/staratelja, potvrđenu od nadležnoga paroha, da će uredno uplaćivati upravi Bogoslovije određeni doprinos za svoje izdržavanje u internatu škole”.

Školska 2020/21. ni za 2, 3, 4. i 5. razred prema dotupnim informacijama nije počela. Niti je objavljeno kada će početi. Svaki od razreda ima po desetak učenika. U odnosu na ranije periode, broj redovnih đaka se smanjuje.

Kako dio sveštenstva i monaštva SPC u Crnoj Gori, koje je rukopoložio Amfilohije Radović, nema elementarne bogoslovske kvalifikacije, za njih se godinama organizuje instant procedura, pa su i 1. septembra „vanredno polagali ispit za avgustovski ispitni rok”.

Probližno, nešto više od polovine postojećih đaka je iz eparhijâ SPC u Crnoj Gori. Ostali se šalju iz eparhijâ SPC van Crne Gore.

U junu ove godine maturiralo je 10 đaka – među njima i jedan srednjovječni gospodin sa činom arhimandrita!?

Od onih koji su proljetos maturirali, 5 je iz Crne Gore, ostali su iz Srbije. Trećina njih je maturirala sa jedva dobrim uspjehom.

Ukupno je u Bogosloviji dvadesetak predavača – duplo više nego što u jednoj generaciji ima đaka.

Predmete Srpski jezik i književnost i Istoriju Srpske crkve i naroda u Bogosloviji predaje Budimir Aleksić, nesvršeni student Bogolovskoga fakulteta SPC u Beogradu i doktor filoloških nauka, doskorašnji poslanik DF-a. Predavač na predmetu Informatika je dr Zdravko Krivokapić…

Komentari (26)

POŠALJI KOMENTAR

Петар

@Ksenija Nikšić које ваше црне горе?? Одакле и од када је она ваша, од 1948 а од пре тога сте сви били Срби??

Eagles

@mioKo što djelje prednjim pada, iliti ,: Ko drugome jamu kopa , sam u nju upada... iliti : što ste posijali, to i žanjete

mio

SPC =sektarska pravoslabna crkva koje govore srpski ustvari vise nije popularna jer su i ono malo srba shvatali da joj je put oakla!