11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uhapšen monah: Kremlj uklanja kritičara vrha Ruske crkve

Religija

Tag Video
Comments 3

Uhapšen monah: Kremlj uklanja kritičara vrha Ruske crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Shimonah Sergij Romanov (65), koji ima na hiljade pristalica među pravoslavnim hrišćanima u Rusiji, priveden je u sud u Moskvi, koji će razmotriti predstavku državnoga tužilaštva Ruske Federacije za njegovo hapšenje – prenosi „RIA Novosti”.

Shimonah je uhapšen sinoć u dramatičnoj akciji ruske policije. Pogledajte video…


Čin shimonaha je najveći u monaštvu. Veliku shimu – anđeoski obraz (μεγαλόσχημος) primaju monasi i monahinje koji svoj dalji život provode u bogomisliju, ćutanju, poslušanju i nesticanju materijalnoga bogatstva.

Sergije Romanov je jedan od najpoznatijih kritičara vrha Ruske crkve. On je enomrnu popularnost stekao nakon što je u proljeće ove godine kategorično odbačio naloge vrha Ruske crkve o preventivnim mjerama protiv kovida-19.

U julu ove godine, crkveni sud Ekaterinburške eparhije Ruske crkve je lišio Sergija sveštenstva. Tu presudu odobrio je i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril Gundjajev.

Potom je, 16. avgusta, ista eparhija ekskomunicirala Sergija, njegove pristalice i sve učesnike u njihovim bogoslužbama, proglasivši ih „raskolnicima", da bi ga 10. septembra i viši crkveni sud ekskomunicirao, što je 19. oktobra takođe odobrio patrijarh Kiril.

Kiril se još od 8. oktobra nalazi u „samoizolaciji” luksuznoga zdanja „Skit” (Объекте „Скит") u Odincovskome rejonu administrativne Moskovske oblasti. Tu je okružen monahinjama. Čuva ga tajna služba (FSB).





Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Crni

@Vanja i da znas Isusovo ucenje razumela bi ovog monaha i sve ostalo sto nam se predstavlja!

drago

Kad Putin hapsi popove niko se ne buni..

Vanja

Taman kad pomislis da neko od popova slijedi Isusovo ucenje,( skromnost prije svega), ispostavi se da je to neka budaletina antikovidas.