17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iz BG optužuju Joanikija da je u grupi odgovornih za smrt Irineja Gavrilovića

Religija

Comments 8

Iz BG optužuju Joanikija da je u grupi odgovornih za smrt Irineja Gavrilovića

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

VLADIKE koje su potpunim i hotimičnim zanemarivanjem bilo kakvoga protokola, bilo kakvih epidemioloških mjera na sahrani mitropolita Amfilohija, ZASLUŽNE SU ZA SMRT patrijarha srpskoga Irineja – tvrdi beogradski portal „Republika”.

Amfilohije Radović je sahranjen 1. novembra prošle godine u kripti sabornoga hrama SPC u Podgorici. Irinej je služio liturgiju i opijelo. Tri dana kasnije on je primljen u bolnicu u Beogradu. Umro je 20. novembra.

Joanikije Mićović, koga je prethodno, po Amfilohijevoj smrti, Sinod iz Beograda postavio za administratora Eparhije crnogorsko-primorske, bio je, kao nadležni arhijerej, glavni „domaćin” sahrane.

Portal tvrdi da su organizatori sahrane u Podgorici odgovorni i „za zaražavanje i razboljevanje STOTINA LJUDI”.

Na sahrani su prisustvovali Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i drugi sadašnji najviši funkcioneri u crnogorskoj vlasti, poput ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, etc.

Za smrt Irineja Gavriloića, tvrdi „Republika”, odgovorno je „desetak vladika”.

Navodi se dalje da upravo oni protestuju što će, uoči sabora za biranje novoga patrijarha SPC, koji je planiran za 18. februar, biti smješteni u „Hiltonu”, dok će saborovanje, najavljeno je, biti održano po prvi put u kripti hrama Svetoga Save – uz audio-vizuelni i vjeruje se nadzor tajne službe Aleksandra Vučića (BIA).

„Toj grupi od desetak vladika uopšte ne odgovara da izbor protekne u redu i miru zato što su svjesni da niti jedan od njihovih kandidata nema šansu da se primakne natpolovičnoj podršci Sabora”, piše „Republika”, još jedan portal koji neposredno zastupa kurs Irineja Bulovića i Porfirija Perića – obojica su članovi Sinoda i kandidati za novoga patrijarha SPC.

Očigledno aludirajući i na Joanikija, portal navodi da je SPC „većinu njih iz teške sirotinje dovela da vladičanskoga čina”.

Prema našim podacima, protestno pismo Sinodu SPC, koji je zasijedao 10. februara, nije uputila „grupa od desetak vladika SPC”, nego svega njih četvorica.

Pismo je datirano na 5. februar. Među potpisnicima je i Joanikije Mićović. Evo faksimila…

„Republika” tvrdi za tu „grupu od desetak vladika” SPC:

„Oni su spremni na sve, čak da NE DOLASKOM na Sabor pokušaju da obore potreban kvorum”.

„Ali svi oni treba da znaju, sa njima ili bez njih patrijarh će biti izabran”, poručuje „Republika”.

„DA LI ĆE ONI OSTATI SRPSKE VLADIKE i poslije ovoga Sabora ili će kao izdajnici Crkve, Svetoga Save i Kosova ZAVRŠITI NA ĐUBRIŠTU ISTORIJE, od njih zavisi!”

U međuvremenu, agencija „Tanjug" je, pozivajući se na neimenovani izvor u Patrijaršiji, objavila da srpske vladike „tokom Sabora, na kome će 18. februara u kripti hrama Sv. Save biti biran novi patrijarh SPC, neće biti smještene u hotelu 'Hilton', kako se spekulisalo u medijima".

Ista agencija je, dakle, potvrdila da će se Sabor održati u kripti Hrama u Beogradu - što je glavni razlog protestnoga pisma Joanikija Mićovića i još trojice episkopa. Istovremeno, nije saopšteno na kojoj će lokaciji konačiti vladike SPC. „Tanjug" citira anonimni izvor da će vladike „biti smještene na drugome mjestu”.

Željko Injac, koga predstavljaju kao poznavaoca prilika u SPC – inače medisjki aktivista Irineja Bulovića – objavio je:

„U Patrijaršiji nema uslova da se ispoštuju sve mjere za zaštitu od koronavirusa. Ni jedna kelija nema kupatilo, nego su zajednička. Zato je Sinod donio odluku za Hram i ‘Hilton’ kao najbliže i epidemiološki najbezbjednije mjesto”.

I srpski portal „Vidovdan” tvrdi:

„Tokom opijela mitropolitu Amfilohiju U PODGORICI BIO JE ZARAŽEN DIO KLIRA SPC pošto je organizacija bila na veoma lošem nivou, a UBRZO POTOM JE OD POSLJEDICA ZARAŽAVANJA UMRO PATRIJARH IRINEJ”.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Peter

Jedini dostojan patrijarha jeste Vladika Joanikije. I jedna od par Vladika koi sigurno nece ljubiti papi ruku kao sto su radite pojedine vladike koje ga sad napadaju I optuzuju!

Dolcea

"Poklaše se braća među sobom"...a zašto pobogu,korona se liječi tamjanom...Što puštiste starog patrijarha da služi upokojenu liturđiju Ristu Radoviću? Osilio srpski klirikalni lobi...rekoh vam davno,krši će vam crnogorski zapet u ždrijelo!

Anagustum

Jadnokije - metla i lopata velje srbske politike, je konačno stavljen na svoje mjesto koje Srbi drže za njihov naaaarod koji dolazi iz Crne Gore. Očigledno aludirajući i na Joanikija, portal navodi da je SPC „većinu njih iz teške sirotinje dovela da vladičanskoga čina“. Kako ih šamapraju po srbski!!