13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vasović: BIA ustoličava patrijarha SPC

Religija

Comments 0

Vasović: BIA ustoličava patrijarha SPC

Izvor: nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Milenko Vasović

…Vlast se oduvijek miješala u izbor poglavara SPC. Kralj Aleksandar je lično birao onoga ko je po njegovome ukusu. Prije toga bi Izborni sabor predložio trojicu kandidata, a onda bi Njegovo visočanstvo reklo posljednju riječ…

Ni komunisti ništa nisu prepuštali slučaju. Crkva je na papiru bila odvojena od države, u stvarnosti i od imovine, a upravljanje je bilo dirigovano iz potaje…

Današnji vlastodršci koji kontrolišu izbore i za savjet svake mjesne zajednice, neće propuštiti priliku da izaberu naprednoga patrijarha. Taj koga najveći naprednjak odabere biće samostalan kao Ana (Brnabić), poštovan kao Atlagić, čestit kao Rističević. I omiljen kao Vesić. To će dodatno podići ugled i Crkve i vlasti!

Naprednjačke kriterijume nije lako ispuniti. Njihov kandidat mora da ima DEBELI DOSIJE i da pokazuje neke sklonosti – da pipka i volka, da laže kao „tetkin mali“ (Aleksandar Vulin) ili da je pošten kao „koferče“. Može da je i u biznisu kao „doktor“ sa Megatrenda.

Uslovi jesu teški, ali vazda se nađe neko ko može na sve da odgovori. Onaj što odlučuje ko će biti patrijarh već je odabrao i o tome obavijestio Nikolu Selakovića. To je onaj simpatični mladić što vodi slavljeničko kolce, a umije i pred vladike da izađe – sa NEZGODNOM DOKUMENTACIJOM.

Obaviješten je i keramičar Bata (Bratislav Gaišić, direktor BIA). Da smo u Vatikanu, Nikola i Bata bi već puštili bijeli dim…

Da se tako isključi svaka mogućnost iznenađenja. „Instruktori“ iz AGENCIJE za kontrolu svega živoga već su se pobrinuli da OBEZBIJEDE GLASOVE. Ne može se to raditi na dan glasanja, a i neki utjerivači su u međuvremenu pohapšeni.

Pripreme su odrađene vrhunski. Sve je LIJEPO OZVUČENO i POKRIVENO KAMERAMA, episkopi neće imati potrebu da slikaju koga su zaokružili.

ISPISANE SU I TRI CEDULJE SA ISTIM IMENOM ZA KOVERTE iz kojih će najstariji monah izvući ime novoga poglavara. Državni analitičari već su nabubali pohvalne govore za novoizabranoga.

Što se očekuje od naprednjačkoga patrijarha – da hvali „mudro rukovodstvo“, da ućutka svaku kritiku vlasti iz crkvenih krugova, da ne pominje Kosovo liše u molitvama, da osudi svaki budući protest opozicije, studenata i nezadovoljnoga naroda. I, naravno, da ne vidi kriminal, ni u Crkvi, ni u državi. Kao dodatak može i još malo ordenja.

Koga naprednjačka kamarila bude ustoličila unaprijed je po starome srpskome običaju pristao na filmsku repliku – „ODBIJANJE SARADNJE KAŽNJAVA SE SMRĆU“.

I neće rizikovati, naprotiv davaće i više no što se od njega očekuje…

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR