9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović tvrdi da je i dalje rektor bogoslovije

Religija

Tag Gallery
Comments 5

Perović tvrdi da je i dalje rektor bogoslovije

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Nema nikakvih smjena, kazni, suđenja niti bilo kakvih procesa protiv škole ili rektora od strane nadležnih crkvenih institucija – objavio je protojerej Gojko Perović, „rektor” bogoslovije (srednje vjerske škole) SPC na Cetinju.

U izjavi za „Svetigoru”, Perović je neodređeno kazao da se „sve odvija u redovnim okolnostima i kako treba”.

„Ne znam čemu služe i kome dobro mogu donijeti tolike laži koje se svakodnevno plasiraju, a tiču se SPC i njenoga rada. Sve što radimo – radimo transparentno. Toliko smo prisutni u javnosti da nam se na tome, sa nekih adresa, i prigovara. A opet, iste te adrese, uporno i bez prekida prenose laži o nekim navodno tajnim i zakulisnim radnjama u SPC”, tvrdi Perović.

„U toku su ljetnji radovi na adaptaciji đačkih prostorija u upravnoj zgradi i u školskome internatu. Takođe, nastavnici naše škole se pripremaju za učešće u seminaru koji će se baviti unaprijeđenjem nastave u bogoslovijama SPC, a koji će biti održana sredinom avgusta u Foči. Upravi naše škole je ovih dana, iz Sinoda SPC, stigao poziv da se uključi u rad Komisije Arhijerejskoga sabora za unaprijeđenje prosvjete u SPC, na način što će, pored rektora, još jedan od profesora Cetinjske bogoslovije uzeti učešća u radu ove komisije”, kaže Perović.

„Imam tu čast i privilegiju, da kao rektor Cetinjske bogoslovije učestvujem u pripremi rada pomenutoga seminara, u svojstvu člana odbora koji se tim poslom bavi. U rad saborske Komisije za unaprijeđenje prosvjete unutar SPC se takođe očekuje i traži aktivno učešće mene kao rektora Cetinjske bogoslovije i još jednoga od naših profesora”.

Prema našim saznanjima, Gojko Perović (49) je prošloga mjeseca u Beogradu imao face-to-face sastanak s patrijarhom Porfirijem-Prlem Perićem.

„Vrhovni nadzor i upravu” nad bogoslovijom, a na temelju propisa Crkve Srbije, ima Sinod Porfirija Perića, dok nadležni eparhijski arhijerej, u ovome slučaju Joanikije Mićović, obavlja „neposredni nadzor”.

Drugim riječima, Sinod Crkve Srbije ima ingerencije da postavlja i razrješava „rektora” na Cetinju.

U toku je i nominalni postupk (re)izbora „rektora”.

Na spisku honorarnih sardnika booslovije je i dalje aktuelni premijer Zdravko Krivokapić. Bogoslovija na Cetinju se godišnje iz budžeta republike Srbije finansira sa preko 200.000 eura.

Gojko Perović je za „rektora” postavljen davne 1999. godine, a po toj osnovi, uz redovnu platu, mjesečno dobija najmanje oko 1.000 eura. On je nesvršeni student Filozofskoga fakulteta, ali je diplomirao na Bogoslovskome fakultetu u Beogradu, koji tada nije bio priznati dio Univerziteta.

Kako smo ranije objavili, Perović, koji je na Cetinju obavljao i poslove parohijskoga sveštenika, uklonjen je iz središta Mitropolije crnogorsko-primorske i dobiće premještaj na novu parohiju u Podgorici.

Takođe, uklonjen je s Cetinja i dosadašnji mitropolijski sekretar Obren Jovanović, koji je preseljen u Herceg-Novi – taj postupak je i formalno okončan. Za novoga mitropolijskoga sekretara je postavljen Pavle Pajić iz Srbije.

Krajem aprila ove godine, inspekciju bogoslovije na Cetinju obavio je na licu mjesta Hrizostom Jević, mitropolit dabrobosanski, takođe i član Sinoda Crkve Srbije. Njegov izvještaj je veoma NEPOVOLJAN za Gojka Perovića.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

ocenas

@MONTENEGRO Ma o cemu oni uce i kakvo je to obrazovanje?sta znaju kad zavrse?ono da je neki Bog stvorio zemlju pa Adama a on izvadio sebe rebro pa nacinio Evu? Ok ali dje ne tu razum?

BMX

Eto pope šta ti je tvoje litijasenje i tvoja borba protiv svoje zemlje i za crkvu Srbije i beogradsku patrijaršiju dala... Pa ti nastavi i dalje

sds

@JF Onaj koji kaze da je rektor, a nije.