26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vartolomej u Ukrajini, najavljene proruske demonstracije u Kijevu

Religija

Comments 2

Vartolomej u Ukrajini, najavljene proruske demonstracije u Kijevu

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Vaseljenski patrijarh Vartolomej otputovao je danas za Ukrajinu. Tu će boraviti do 24. avgusta.

Ranije je ukrajinski predśednik Volodimir Zelenski pozvao Vaseljenskoga Patrijarha da prisustvuje proslavi jubileja tri decenije nezavisnosti Ukrajine.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej boravi u zvaničnoj pośeti autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine i njezinome predstojatelju, mitropolitu kijevskom i cijele Ukrajine Epifaniju, s kojim će u neđelju, 22. avgusta, sasluživati liturgiju u istorijskoj sabornoj crkvi Svete Sofije u Kijevu.

Vartolomej je početkom 2019. odobrio autokefaliju novoustrojenoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je sada najmlađa, 15. po redosljedu u sveštenome diptihu.

Ruska crkva i njezin ogranak u Ukrajini, snažno se protive dolasku Vartolomeja u Kijev. Za śutra su najavili ulilčne proteste. Ukrajinski izvori javljaju da će biti dovedeno oko 10.000 demonstranata pred zgradu Vrhovne rade, ukrajnskoga parlamenta, radi „molitvenoga stojanja”.

Zbog priznanja ukrajinske autokefalije, Rusi su krajem 2018. jednostrano stupili u raskol, prekinuvši kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa Majkom-Crkvom Vaseljenskom.

Crkva Srbije podržava Ruse, ali nije raskinula sa Carigradom.

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij bio je 2010. u Crnoj Gori gost poglavara Crnogorske pravoslavne crkve mitropolita Mihaila u delegaciji tadašnje Kijevske patrijaršije – Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je krajem 2018. bila stožer ustrojavanja sadašnje autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Prema svim relevatnim istraživanjima javnoga mnjenja, autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine prilazi sve veći broj pravoslavnih Ukrajinaca. Ona je sada ubjedljivo najveća vjerska organizacija u toj zemlji.

Od oko 72,7 odsto pravoslavnih Ukrajinaca, njih 58,3 identifikuje se sa autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine.

Njih 25,4 odsto se identifikuje sa ogrankom Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP). Preostalih 12 odsto se jednostavno identifikuje sa Istočno-pravoslavnom Crkvom, a 4,3 odsto nije htjelo da se izjasni.

Kako javljaju večeras ukrajinski mediji, Vartolomej je doputovao u Kijev. Pogledajte...

 .

.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Jednostavna odjeca. Kod SPC crkvenih velikodostojnika kic, sve sljasti od zlata.

KakoJe

Kad ces kod nas malo, da vidis sto nam je Amfilohije za sobom ostavio? E e onaj sto je trazio da brises dokaz da je CPC bila ikad autokefalna. Taj.