18 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Church Times: Crna Gora se opire novom srpskom pravoslavnom lideru

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Church Times: Crna Gora se opire novom srpskom pravoslavnom lideru

Autor: Antena M

  • Viber

Predśednik Crne Gore, Milo Đukanović, optužio je svoju vladu da nanosi „neviđenu sramotu" zemlji, nakon što je novi srpsko-pravoslavni poglavar postavljen u istorijskoj prijestonici Cetinje pod zaštitom policije i vojske – piše Jonathan Luxmoore za britanski anglikanski „Church Times”, nezavisni neđeljnik velike tradicije, osnovan 1863. godine.

„Šef države govorio je nakon što je ustoličen mitropolit Joanikije Mićović, koga je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) u maju izabrao da naslijedi Amfilohija Radovića, koji je preminuo od koronavirusa prošle godine”.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje potvrdilo je da su policija i civili povrijeđeni”, navodi „Church Times” i precizira da su demonstrirali „protivnici pro-srpske vlade premijera Zdravka Krivokapića”, dok „Cetinje mnogi Crnogorci vide kao istorijsku kolijevku njihove nezavisnosti”.

„Odnosi između SPC i države bili su napeti u Crnoj Gori, koja je postala nezavisna od Srbije 2006. godine, a pristupila NATO-u 2017. godine”.

„Church Times” piše da SPC „ima lojalnost oko jedne trećine od 622.000 stanovnika zemlje, i insistira da se njezina kanonska prava i dalje protežu na bivše jugoslovenske republike”.

„Mitropolita Joanikija i srpskoga patrijarha Porfirija su okružile teško naoruže trupe nakon što su helikopterom stigli na cetinjsku svečanost, koja je obilježena stalnim protestima u cijelome gradu”.

„U izveštajima zapadne štampe se, međutim, kaže da će upotreba snaga bezbjednosti na ustoličenju vjerovatno produbiti podjele u toj maloj balkanskoj zemlji. U svojoj izjavi, Ðukanović je rekao da su događaji tokom vikenda osramotili SPC i crnogorsku vladu, te da su zvona koja su se čula tokom ustoličenja ‘postala pogrebna za misiju SPC u Crnoj Gori’".

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Miki

Ne 'postala nezavisna' nego 'vratila nezavisnost'.