8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Arhiepiskop: Ako nema Crnogoraca, od koga je policija čuvala Joanikija i Porfirija?

Religija

Tag Gallery
Comments 4

Arhiepiskop: Ako nema Crnogoraca, od koga je policija čuvala Joanikija i Porfirija?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Arhiepiskop černigovski i nižinski i član Svetoga Sinoda kanonske Pravoslavne crkve Ukrajine, Evstratij Zorja (44), komentarisao je prošloneđeljna zbivanja na Cetinju, kada je, uz asistenciju policijskoga nasilja, a u prisustvu patrijarha Crkve Srbije (SPC) Porfirija Perića, ustoličen šesti po redu mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović.

Na preporuku vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja, 25. juna 2019. arhiepiskop Evstratij je ispred Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine bio u povjerljivoj misiji kod Amfilohija Radovića u Cetinjskome manastiru.

Mimo prethodnoga znanja Patrijaršije Srbije ili Moskovske patrijaršije, razgovarali su tri i po sata. Od strane poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija Dumenka, Amfilohije je pozvan u Kijev. „S nestrpljenjem očekujemo taj čas kada ćemo s Vama da se pričestimo iz jedne Evharistijske Čaše”, poručio je Amfilohiju Epifanij.

Mitropolit Amfilohije i arhiepiskop Evstratij Zorja su i zajednički ručali u Cetinjskome manastiru. Amfilohije je od Evstratija dobio poklone – ikonu i kalendar Pravoslavne crkve Ukrajine. Evstratija su, nakon toga, odvezli u Podgoricu i tu je on obišao srpski saborni hram.

Prethodno, 2010. godine, Evstratij je bio u delegaciji Kijevske patrijaršije gost arhiepiskopa cetinjskoga i mitropolita crnogorskoga Mihaila Dedeića i Crnogorske pravoslavne crkve. Kijevska patrijaršija je jerarhijski stožer krajem 2018. ustrojene Pravoslavne crkve Ukrajine, kojoj je Vaseljenska Majka-Crkva početkom 2019. dodijelila tomos o autokefaliji.

Povodom ustoličenja eparhijskoga arhijereja crnogorsko-primorskoga Crkve Srbije na Cetinju uz policijsko nasilje, Evstratij se, dakle, oglasio na svojoj veoma čitanoj fejsbuk stranici:

„Patrijarh srpski Porfirije i novi mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Joanikije stigli su helikopterom i pod pojačanim specijalnim snagama ušli u Cetinjski manastir da završe ustoličenje.

Lično sam čuo u razgovoru sa prethodnim mitropolitom SPC Amfilohijem: ‘Nema crnogorskoga naroda – postoji samo jedan srpski narod, i zaseban narod koji su izmislili političari kako bi podjelili Srbe’.

Pa ako ‘nema Crnogoraca’ - od koga su srpski patrijarh i njegov arhijerej tako jako zaštićeni?”

Na pitanje da li jerarhija Crkve Srbije i dalje živi u simulakrumu „ateističke Jugoslavie, baš kao što neki od nas (u Ukrajini – prim) još žive u SSSR–u”, arhiepiskop Evstratij odgovara:

„Mislim da ne, ali duh ‘Velike Srbije’ – ne Titove Jugoslavije, već one koja je postojala prije Drugoga svjetskoga rata – vrlo duboko je prodro u SPC”.

Da li srpska parola „Nema Crnogoraca!", kako se navodi, „podśeća na metodologiju izjava kremaljskih ‘istoričara’ o Ukrajini?”

„Takve izjave imaju jedan korijen – imperijalno razmišljanje!”, piše Evstratij.

 „Vjera, međutim, ne poriče nacije i ne ćera čovjeka da bira – vjeru ili naciju. Vjerovatno ste kod apostola Pavla čitali o požrtvovanoj ljubavi, da su svi narodi u Gospodu isti”.

U Crkvi, rekao je Sveti apostol Pavle, „nema Grka ni Čivutina, obrezanja ni neobrezanja, divljaka ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svemu Hristos“(Kol. 3, 11).

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Velimir

Joanikije je veliki cetnik i opasniji je od Amfilohija dosta. Ne treba se radovati jer ce borba biti teska za nas Crnogorce.

Pobro

A srpska posla,stalno nešto lažu i kukaju kako su ugroženi.Dovoljno je pogledat face njihovih vodja-političara i sve je jasno.

Đoko Orlandić

@Čćč Zaboravili ste: Avganistance, Iračane i Irance, kao i Saudijce sa Marokancima.