12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kiril odgovoran za masovna ubistva — peticija da se Moskovska patrijaršija izbači iz Svjetskoga savjeta crkva

Religija

Comments 3

Kiril odgovoran za masovna ubistva — peticija da se Moskovska patrijaršija izbači iz Svjetskoga savjeta crkva

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, sklopio je zavjeru s Vladimirom Putinom da nanese neopisivu patnju Ukrajini i njezinom narodu. Oblikujući neopravdano nasilje Rusije kao kulturološki rat (culture war), patrijarh Kiril je Putinovu vojnu kampanju pretvorio u vjerski rat (religious war). Kiril mora da odgovara za svoje brutalno i antihrišćansko kršenje ljudskih prava — navodi se u obrazloženju međunarodne peticije kojom se traži od Svjetskoga savjeta crkava (SSC) da izbači Moskovsku patrijaršiju iz svojega članstva.

„Jedan od metoda odgovora je da SSC preduzme akciju protiv Moskovske patrijaršije”, dodaje se u obrazloženju. „Baš kao što mnoge vlade u svijetu, poslovne kompanije, pa čak i sportske organizacije zabranjuju rusko učešće, moraju se spriječiti Kiril i njegovi pomagači da koriste hrišćanstvo kao pokriće za masovna ubistva”.

Osnovan 1948, Svjetski savjet crkava (World Council of Churches) okuplja isključivo hrišćanske crkve i denominacije. Uključuje i većinu istočno-pravoslavnih crkava. Rimokatolička crkva nije punopravna članica, iako na sastanke šalje delegate koji imaju status posmatrača.

SSC sebe opisuje kao „zajednicu od 349 globalnih, regionalnih i subregionalnih, nacionalnih i lokalnih crkava koje traže jedinstvo, zajedničko svjedočenje i hrišćansku službu“. Administrativni centar je u Ženevi, Švajcarska. Crkve-članice organizacije tvrde da zajedno predstavljaju preko 500 miliona ljudi u više od 110 zemalja.

Kiril Gundjajev je 1971. uzdignut u čin arhimandrita i postavljen za predstavnika Ruske pravoslavne crkve pri SSC-u. Od 1975. je član centralnoga i izvršnoga komiteta te organizacije.

Prema naknadno objavljenim dokumentima, Gundjajev je u SSC-u djelovao kao agent KGB-a.

Utvrđeno je, van sumnje, da je Peta uprava KGB-a Gundjajeva i druge infiltrirane jerarhe Ruske crkve usmjeravala da aktivno utiču na politiku SSC-a od 1967. do 1989. godine, kako bi se marginalizovala bolna pitanja masovnih progona hrišćana i uskraćivanja vjerskih sloboda u SSSR-u.

Juče su neki ruski mediji objavili tvrdnju o mogućim hitnim pregovorima Kirila Gundjajeva s rukovodstvom SSC-a u Ženevi. Međutim, direktor Službe za komunikacije SSC-a to je demantovao.

„Ovaj fejk, međutim, odigrao je važnu ulogu. Jasno je stavio do znanja da patrijarh Kiril neće biti dobrodošao u Evropi. Nije vrijedan pośete. Nikad, osim ako nije potpuno inkognito”, komentarisao je ruski bogoslov i publicista Sergej Čapnin, nekadašnji odgovorni urednik službenoga „Журнала Московской Патриархии” i bliski saradnik Kirila Gundjajeva.

„Ne smoći snage za osudu rata u Ukrajini je potpuni krah”, dodaje Čapnin. „Patrijarh Kiril je ne samo izgubio ugled u svojoj 75. godini, ovo mu je praktično ‘smrtna presuda’. To je sramota, ne samo patrijarha, već i cijele Ruske pravoslavne crkve. Tu sramotu je teško opistati. Ruska pravoslavna crkva mora biti isključena iz svih međunarodnih organizacija. A bilo bi dobro da SSC pokaže primjer i prvi je izbači. Ovo mora da se uradi odmah. Što ranije, to bolje”.

Sergej Čapnin je, takođe, potpisnik peticije da SSC eliminiše Moskovsku patrijaršije iz svojega članstva.

„Pomozite da se pošalje snažna poruka Ruskoj pravoslavnoj — i Putinu, koji tvrdi da je pravoslavni vjernik”, navodi se u obrazloženju peticije. „Potpisivanjem ove peticije pridružujete se sve većem broju glasova koji zahtijevaju pravdu, odgovornost i okončanje rata u Ukrajini”.

Link na peticiju OVDJE.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

izbaciti iz UN

Rusiju i Srbiju izbaciti iz Ujedinjenih nacija.

Javor

SPC i Ruska pravoslavna crkva su dvije satanske tvorevine, koje podstiču mrznju i razdor među narodima i koje su na putu zla i zločina. SPC u Crnoj Gori je jos uvijek moguće zaustaviti i privesti k' poznaniju prava. Uradite to dok ne bude kasno.

zoran Dragović

Popovski ruski smrad kao ovi iz spc ista je to bratija.