23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije Perić u Skoplju, nije javno potvrđeno da je Sabor SPC saglasan da Ohridska arhiepiskopija dobije autokefaliju

Religija

Tag Video
Comments 3

Porfirije Perić u Skoplju, nije javno potvrđeno da je Sabor SPC saglasan da Ohridska arhiepiskopija dobije autokefaliju

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Patrijarh Srbije (SPC) Porfirije Perić, kako je prije i najavljeno, doputovao je danas u Skoplje na poziv arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, poglavara Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

U Perićevoj pratnji su Irinej Bulović, Joanikije Mićović i još nekolicina arhijereja Crkve Srbije. Na aerodromu u Skoplju dočekali su ih iz Ohridske arhiepiskopije mitropolit prespansko-pelagonijski Petar Karevski i još jedan episkop. Prisutna i ambasadorka Republike Srbije u Śevernoj Makedoniji Nevena Jovanović.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan potom je primio Porfirija Perića sa pratnjom u svojoj rezidenciji u Skoplju.

Za śutra je najavljena zajednička liturgija u katedralnome hramu Ohridske arhiepiskopije u Skoplju.

Ranije danas Sabor Crkve Srbije je objavio da je ZAVRŠIO višednevno zasijedanje.

U saopštenju za javnost o radu Sabora u Beogradu, kako danas primjećuju makedonski mediji, NE NAVODI SE da je usvojena neka vrsta saglasnosti za autokefaliju Ohridske arhiepiskopije, koju konačno treba tomosom da potvrdi Vaseljenska patrijaršija.

Međutim, to ne znači da takav ili neki sličan akt Sabor Crkve Srbije nije usvojio, ali sadržaj, koji može biti povod novih kontroverzi, zasad je nepoznat javnosti.

Arhiepiskop Stefan Veljanovski je 19. maja u Beogradu, na prvoj liturgiji nakon raskola iz 1967, jasno kazao:

„Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija, nastojeći da očuva jedinstvo Duha u svezi mira, nastaviće putem koji vodi i služi miru i međusobnome usavršavanju, putem koji će opravdati bratoljubive odluke za jedinstvo sa svima, uključujući i naš zahtijev za konačno rješenje AUTOKEFALNOGA STATUSA naše Svete Crkve”.

Obraćajući se Porfiriju Periću i srpskim arhijerejima u hramu Svetoga Save, on im je poručio i da očekuje da, TOKOM ZASIJEDANJA SABORA, donesu odluku kojom se saglašavaju na makedonsku autokefaliju.

Ohridska arhiepiskopija (interno se još naziva MPC-OA), koliko je poznato nije usvojila niti jedan crkveno-pravno obavezujući akt kojim se veže za SPC autonomiju iz 1959. godine, tj. nije izmijenila Ustav MPC-OA, u kojem piše da je AUTOKEFALNA.

Crkva Srbije jeste, sa svoje strane, usvojila obavezujući crkveno-pravni akt: to je akt Sabora (najviša vlast po Ustavu SPC) od 16. maja da MPC-OA nije raskolnička struktura, a što je potvrđeno liturgijom u Beogradu. No, u tom aktu se govori o pronalaženju „rejšenja za konačni status”. Izričito Crkva Srbije ne pominje makedonsku autokefaliju.

Iz Ohridske arhiepiskopije su prošle neđelje, prije puta njihove delegacije u Beograd, pominjali rok „desetak dana" u kojem se „nadaju" da će SPC donijeti odgovarajući akt i uputiti ga vaseljenskome patrijarhu Vartolomeju o autokefaliji (da su Srbi saglasni sa makedonskom autokefalijom).

Kada su to saopštavali iz Ohridske arhiepiskopije, oni su mislili na zasijedanje Sabora SPC: da to tijelo, kao najviši organ unutar Crkve Srbije, donese crkveno-pravni akt koji de iure znači pristanak na odricanje dijela teritorije iz jurisdikcije SPC. Jer samo Sabor, koji se obično sastaje jedanput godišnje, a ne sinod ili patrijarh Crkve Srbije, ima odgovarajuću zakonodavnu moć da donese takav crkveno-pravni akt.

U javnosti Makedonije, ranije su se pojavile teze da će ih Srbi izigrati.

No u krajnjem, o makedonskoj autokefaliji, sa ili bez saglasnosti Crkve Srbije, odlučuje Vaseljenski Patrijarh i njegov Sinod, koji su, tomosom iz 1922. godien, i ustupili svoje eparhije na teritoriji sadašnje Śeverne Makedonije na upravljanje Srbima…

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Vuk

Haha...kad vi kazete,ko vam ne bi vjerovao!!!jos da objavite da je Putin tesko bolestan,ukrajinci u pedgradju Moskve...

Mojaš

Gospodine Jovanoviću,svi mi volimo što i vi,ali zbog objektivnog informisanja čitajte malo više o čemu su radi u vezi SPC i Ohridska arhiepiskopija.Vaseljenska patrijaršija je veoma oprezna i stvari ne idu baš u smeru kako bi mi željeli.

naivni Makeoonci

Srbija i Spc, još uvijek smatraju BH, CG i pola Hrvatske svojim srpskim svetom.