13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pozadina proglašenja ‘nezavisnosti’ UPC-MP

Religija

Comments 1

Pozadina proglašenja ‘nezavisnosti’ UPC-MP

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Odluke skupa od 27. maja o proglašenju „potpune samostalnosti” i „nezavisnosti” samoupravnoga ogranka Ruske pravoslavne crkve u Ukrajni (UPC-MP), nijesu izazvale prećerane reakcije, ni među Ukrajincima, ni u Rusiji. U mnogim aspektima, još je nejasno što se pod tim odlukama podrazumijeva i kakve su posljedice?

Na skupu, koji je nazvan sabor, iz UPC-MP izrazili su „neslaganje sa stavom patrijarha moskovskoga i cijele Rusije Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini” i „usvojili odgovarajuće dopune i izmjene u ustavu UPC-MP, koje znače njezinu potpunu samostalnost i nezavisnost”.

Za iole upućenije u prilike i poznavanje crkvenih kanona, riječ je, zasad, o „virtuelnome razvodu”, tj. još nepostojećem odvajanju jerarhija na čijem su čelu mitropolit Onufrij Berezovski i patrijarh Kiril Gundjajev. Međutim, ma kako dvosmislene bile, odluke sabora UPC-MP jesu zaista prvi korak koji bi, eventualno, mogao voditi ka razdvajanju od Moskovske patrijaršije.

U crkvenoj terminologiji „poptuna samostalnost” i „nezavisnost”, navedene o odluci sabora UPC-MP — ne postoje.

A u odlukama sabora UPC-MP i ne pominje se riječ „autokefalija”.

Istovremeno, sabor UPC-MP je u odnosnu na kanonsku autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, čiji je poglavar mitropolit Epifanij Dumenko, zadržao neprijateljsku distancu.

I u saborskoj odluci, UPC-MP nastavlja s moskovskom propagandom:

„Posebno je žalosno da su nedavne akcije carigradskoga patrijarha u Ukrajini, koje su rezultirale formiranjem ‘Pravoslavne crkve Ukrajine’ [pod navodnicima stavljeno u izvorniku, prim], samo produbile nesporazume”.

Potvrđen je i prekid evharistijskoga i kanonskoga opštenja s Vaseljenskom patrijaršijom — što je opet zadržavanje UPC-MP na kursu stavova Moskovske patrijaršije.

A tokom jutrošnje liturgije, Onufrij ne pominje patrijarhe Vartolomeja i Teodora II aleksandrijskoga, kao ni poglavare Kiparske i Grčke crkve, koji su priznali ukrajinsku autokefaliju; a pominje Kirila Gundjajeva i ostale predstojatelje…

Međutim i činjenica da je Onufrij održao liturgiju na kojoj pominje makar i nekompletan spisak predstojateljâ pomjesnih crkava, jeste kršenje odredbi o sumoupravi UPC-MP unutar Moskovske patrijaršije.

Opštenje UPC-MP sa svjetskim pravoslavljem dosad se obavljalo isključivo preko Moskovske patrijaršije. Umjesto toga, jutrošnja liturgija Onufrija je njegova ocrkovljena „izjava” da UPC-MP sada komunicira sa svjetskim pravoslavljem bez posrednika u Moskvi.

Na drugoj strani, UPC-MP ne može niti će ikada dobiti autokefaliju, tj. takvo kanonsko priznanje, od Vaseljenske patrijaršije, jer već postoji jedina nadležna kanonska autokefalna jurisdikcija za Ukrajinu — Pravoslavna crkva Ukrajine.

Ukoliko želi da se odvoji od Moskovske patrijaršije, a ostane kanonska jerarhija, UPC-MP će morati da se ujedini sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine.

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij, smatra da održavanje sabora UPC-MP nije usmjereno na prekid veze s Ruskom crkvom.

„Svrha toga sabora je da sačuva status quo i promijeni odnos ukrajinskoga društva prema sebi bez prekida odnosa sa Ruskom crkvom i poglavarom Kirilom Gundjajevim“, rekao je Epifanij.

„Oni su I DALJE UJEDINJENI SA UBICOM, patrijarhom Kirilom, koji dozvoljava da se ubijaju Ukrajinci. Nažalost, nijesu obnovili odnose sa Vaseljenskim Patrijarhom, već su naprotiv potvrdili sve prethodne odluke. Veza sa Moskvom ostaje, a de iure žele da izbjegnu Zakon 2662 koji zahtijeva njihovo preimenovanje, jer imaju centar upravljanja u zemlji agresoru“, dodao je mitropolit.

Istovremeno, on je naglasio da Pravoslavna crkva Ukrajine teži pravoslavnome jedinstvu u Ukrajini i da je spremna za dijalog sa UPC-MP, „bez preduslova i ultimatuma”.

Zvanično, UPC-MP je osudila oružani napad Rusije na Ukrajinu i javno se trudi da se što više distancira od Rusije. Većina sveštenika i eparhija UPC-MP zaista pomaže Oružanim snagama Ukrajine, prikuplja humanitarnu pomoć, spašava izbjeglice i sahranjuje poginule ukrajinske vojnike.

Služba bezbjednosti Ukrajine je u nekoliko slučajeva uhapsila sveštenike UPC-MP pod optužbom za saradnju sa ruskim agesorom. U vrhu UPC-MP, međutim, ističu da ovakvi slučajevi nijesu rijetki ni u raznim državnim službama i organima Ukrajine; i da nema pravosnažne sudske odluke protiv njihovih sveštenika po osnovu saradnje sa ruskim agresorom.

Tokom protekla tri mjeseca agresije na Ukrajinu, ruske trupe uništavaju i crkve UPC-MP, ubijajući njezine sveštenike i vjernike. Prema riječima portparola UPC-MP, mitropolita Klimenta, porušeno je oko 100 njihovih crkava, a četiri sveštenika su poginula. Neki sveštenici i episkopi UPC-MP prestali su da pominju u bogosluženjima patrijarha Kirila, što je zvanično objavljeno u 16 od ukupno 53 eparhije ove jurisdikcije.

Trenutno, 14 eparhija UPC-MP su na ukrajinskim teritorijama pod ruskom okupacijom na Krimu i Donbasu, te u Hersonskoj i dijelu Zaporoške oblasti.

U protekla tri mjeseca ruske agresije, oko 400 parohija UPC-MP je odlučilo da pređe u jurisdikciju autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Morska

Identicna situacija kao kod nas. Hvala na tekstu g. Vlado.