10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vartolomej uručio Makedoncima odluku o prijemu Ohridske arhiepiskopije u kanonsko i liturgijsko jedinstvo

Religija

Tag Video
Comments 2

Vartolomej uručio Makedoncima odluku o prijemu Ohridske arhiepiskopije u kanonsko i liturgijsko jedinstvo

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U toku su višednevne crkvene svečanosti u Carigradu, povodom imendana patrijarha Vartolomeja i obilježavanja Pedesetnice tj. Svete Trojice (12. juna), te drugih praznika, a kojima prisustvuje arhiepiskop Stefan Veljanovski i delegacija Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), te veliki broj pravoslavnih Makedonaca.

Śutra, na Pedesetnicu, prvi put zajedničku liturgiju će sasluživati Vartolomej i Stefan.

Ove crkvene svečanosti u Carigradu potvrđuju neporecivi PRVOPRIJESTOLNI AUTORITET Vaseljenske patrijaršije u poretku Istočno-pravoslavne Crkve i ruše fikcije Crkve Srbije (SPC) o tome da je navodno ona „rehabilitovala” Makedonce, čak im 5. juna dala „tomos o autokefaliji” — a da to nije istina svjedoče i govori patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana koje citiram u produžetku.

Naime, Vartolomej je Stefanu, na svečanome toržestvu u jednoj od stavropigija u Carigradu (Balakliji), uručio patrijaršijsku i sinodsku odluku Vaseljenske patrijaršije od 9. maja o.g. na osnovu koje je s jerarhije, naroda i države Makedonije skinuta višedecenijska anticrkvena stigma Crkve Srbije da su „raskolnici”.

Crkveno-pravna osnova patrijaršijske i sinodske odluke Vaseljenske patrijaršije 9. maja o.g. je EKLITON — postupak žalbe koji je makedonska jerarhija podnijela 2018. neposredno Vaseljenskoj patrijaršiji, kao svojevrsnoj drugostepenoj crkveno-sudskoj instanci, a na temelju kanonskoga poretka i drevnih privilegija koje Carigrad ima. MPC-OA se žalila Carigradu na odluke SPC, počevši od 1967, kojim ih je proglasila „raskolnicima”.

Vaseljenska patrijaršija je donijela 9. maja pomenuti akt, PONIŠTAVAJUĆI doslovno sve odluke SPC (njezina sabora, sinoda i patrijarha) od 1967. i ujedno vraćajući crkvenu kanoničnost jerarhiji MPC-OA, pod dozvoljenim nazivom: Ohridska arhiepiskopija.

Ohridska arhiepiskopija se 6. juna zvanično oglasila, navodeći, „biranim riječima”, da dokument koji je njezinim predstavnicima 5. juna u Beogradu ispred Crkve Srbije uručio Porfirije Perić NE SMATRA VALIDNIM TOMOSOM o svojoj autokefaliji, te da pravi, KANONSKI TOMOS O AUTOKEFALIJI za Crkvu Makedonije očekuje od Vaseljenske patrijaršije (vidi link dolje)…

Vartolomej je, nakon što je Stefanu u Carigradu uručio odluku Vaseljenske patrijaršije od 9. maja, održao govor u kojem je, između ostaloga, kazao:

„Visokopreosvećeni Arhiepiskope Ohridski, gospodine Stefane, sa Vašom časnom pratnjom, prečasni predstavnici bratskih crkava Jerusalima i Kipra, sveštena i blagočestiva braćo jerarsi, vozljubljena u Gospodu čeda…

Danas, braćo moja, kada će se uskoro ispuniti veliki dan Pedesetnice, došao je mnogostradalni čas za rješenje dugog i bolnog raskola u Tijelu Jedine, Svete, Katoličanske (Saborne) i Apostolske Crkve.

Danas među nama stoji ovđe — u sveznajućem i svevidećem vaseljenskome Katolikonu [Καθολικόν, glavni ili saborni hram, prim], patrijaršijskom i stavropigijalnom manastiru Živonosnog Istočnika, Balakliji — najsvetiji brat u Hristu, arhiepiskop ohridski g. Stefan i njegova časna pratnja da iz naših ruku prime Patrijaršijski i Sinodski akt za vaspostavljanje crkvenoga opštenja sa svojom Majkom, Velikom Crkvom Hristovom, a od nje i preko nje sa ostalim pomjesnim, Svetim Božijim Crkvama, kroz vezu ljubavi, jedinstva u evharistiji, zbližavanje i međusobno poštovanje.

Danas biva velika radost na Nebu, jer se iglom Svetoga Duha obnavlja, cijela i nepovrijeđena, davno pocijepana riza Gospodnja. Danas se mnoštvo pravoslavnih raduje povratku hrišćanskoga naroda u naručje Majke-Crkve”…

Potom je arhiepiskop Stefan Veljanovski, poglavar Ohridske arhiepiskopije, kazao:

„Svesveti i Božanski Arhiepiskope Konstantinopoljski, Novoga Rima, i Vaseljenski Patrijarše, g. Vartolemeju,

Radosna srca i ispunjeni ushićenjem došli smo u Carski Konstantinov grad iz našega drevnoga Ohrida, koji je u svojim slavnim godinama imao 365 oltara, koliko dana u godini...

Došli smo k Vama, vjerujemo u ispunjeno vrijeme, vrijeme u kojem ste Vi čuli vapaj našega srca i ośetili čežnju naših duša! Došli smo kod Vas i veoma smo srećni zbog toga. Došli smo da izrazimo svoju čežnju za Hristom, koju mi kao pravoslavni hrišćani imamo, i da iskažemo svoje poštovanje, čast i zahvalnost pred Vašim Tronom i našu ljubav prema cijeloj Vaseljeni — da ih glasno objavimo, ovđe, ispod kupole Carigradske crkve, pred svečasnim Vaseljenskim Prijestolom.

Stoga, stojeći danas pred Vama i sa privilegijom da stojimo sa Vama, došli smo da Vam kažemo jedno veliko: Blagodarimo! — i to kažemo ovđe, upravo u ovaj blagosloveni čas, u koji su sabrana mnoga blagodatna dobra; a na praznik apostola Vartolomeja i Varnave i sabor prve svetogorske ikone ‘Dostojno jest’; u ovoj stavropigiji u kojoj nalazimo živu vodu rođenu od Živonosnog Istočnika.

Mi smo vaskrsli, jer je EKLITON KOJI SMO VAM UPUTILI I ČIJIM STE NAS OPRAVDANJEM, NA TEMELJU PRIVILEGIJE KOJU IMATE, PRIMILI U ZAJEDNICU SA VAMA I VASCIJELIM PRAVOSLAVNIM SVIJETOM; i u Vaše srce puno ljubavi, Arhiepiskope Carigrada...

Patrijaršijski i sinodalni je AKT ZA NAŠ POVRATAK IZ STRADANJA U USAMLJENOSTI, a mi ćemo se starati da bude temelj na kojem ćemo graditi svoju budućnost — vazda se pridržavajući mudrih savjeta Majke-Crkve Carigradske, što se pokazalo ispunjenjem poslušanja na koje ste nas uputili da prevaziđemo nesporazume sa sestrinskom SPC, što je potvrđeno zajedničkim svetim liturgijama.

Ali, 9. MAJ O.G. ostaće za nas DAN DUHOVNE I NARODNE USPOMENE, BLAGODAT, DAN POČASTI I ŚEĆANJA — praznik duhovni i narodni.

Na mnogaja ljeta, Vaša Svesvetosti!

Vaša čeda iz Svete Ohridske arhiepiskopije, arhijereji, sveštenstvo i narod, predvođeni mojim smirenjem, preklonjenih koljena u znak blagodarnosti, priznanja i poštovanja, molimo se da Vam Presveta Bogorodica daruje još mnogo godina na čelu prvoprijestolne Carigradske crkve i njezina grada, da se raduje hristoimeniti narod, da i mi sa njim kličemo: Takav nam arhijerej trebaše! Amin! Na mnogaja ljeta, Svesveti Vladiko!”

Napominjem, prema najnovijim informacijama, delegacija Ohridske arhiepiskopije će u Carigradu boraviti do 13. juna…

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Oscar

Neka vam je sa srećom i Božjom blagodeti braćo Makedonci

Morska

Blago njima. Baš veliki dan za Makedonce. Sa srećom braćo ! Daće Bog da uskoro i Crna Gora bude na vašem mjestu. To će biti najsrećniji dan za nas. Živjeli!