20 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da vidimo Ohridsku arhiepiskopiju kao AUTOKEFALNU CRKVU – prva zajednička liturgija Vartolomeja i Stefana

Religija

Tag Video
Comments 6

Da vidimo Ohridsku arhiepiskopiju kao AUTOKEFALNU CRKVU – prva zajednička liturgija Vartolomeja i Stefana

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Vama je dobro poznata čežnja naše jerarhije i našega pravoslavnoga naroda, i mi to ne krijemo ni od Vas i pred Vama i pred članovima sveštene jerarhije Vaše Crkve i vjernim narodom koji joj pripada: da vidimo Ohridsku arhiepiskopiju obnovljenu i uređenu kao AUTOKEFALNU CRKVU — rekao je arhiepiskop Stefan Veljanovski u svome obraćanju vaseljenskome patrijarhu Vartolomeju nakon njihove istorijske, PRVE ZAJEDNIČKE LITURGIJE, patrijaršijske i sinodalne, koja je na Pedesetnicu tj. Svetu Trojicu održana danas u Sabornome hramu Svetoga Đorđija u Istanbulu.

„Ali Bog nam je svjedok, da što je veća naša nada, to je veće naše puno povjerenje u Vaš sud, u Vaš sud o VREMENU KADA TREBA DA SE IZVRŠI UREĐENJE OVIH STVARI. Prepuštamo Vama sud o vremenu, ali Vas molimo — ne zaboravite nas, pomozite nam”, rekao je Stefan.

„Vi imate odgovornosti i prava i mi se ne molimo više i drugačije od onoga što ste radili sa davanjem drugih autokefalija kroz istoriju, pa ni u modernim vremenima”, dodao je Stefan, koji je i danas nosio bijelu pankamilavku. 

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, na kraju današnje istorijske službe, kazao je da „svoju riječ, svoj um i srce upućujemo svoj svojoj ljubljenoj đeci iz Presvete Ohridske arhiepiskopije u zemlji Śevernoj Makedoniji”.

On je govorio o distorzijama unutar Istočno-pravoslavne Crkve, „koje kruže do raskola”, a posebno se osvrnuo na prikrivena i netačna tumačenja crkvenih pravila od strane nekih pomjesnih crkava. „Autokefalne crkve imaju dužnost da služe spasenju vjernih i da sa unutrašnjom toplinom i čistim srcem služe jedinstvu vjere u stvarnosti, a ne u riječima“, naglasio je on.

„Arhiepiskop Carigrada [Vaseljenski Patrijarh, prim] je stalni nadzornik pravoslavnoga jedinstva“, naglasio je Vartolomej i dodao da, nažalost, od strane nekih pomjesnih crkava sada „Vaseljenska patrijaršija ŽANJE NEZAHVALNOST I SUROVOST“.

Vaseljenski Patrijarh pozvao je Ohridskoga Arhiepiskopa i njegovu pastvu da uvećaju svoje napore u izgradnji Crkve. Takođe je pojasnio da „vaš napredak od sada zavisi isključivo od vašeg ponašanja i vaših izbora".

Vartolomej je dalje u svojoj beśedi rekao da s vremena na vrijeme Vaseljenska patrijaršija „rješava pitanja koja zahtijevaju rukovođenje”, da je ona Majka-Crkva sve njezine đece, žrtvuje se i moli za sve bez diskriminacije i učestvuje u prijatnim ali i neprijatnim trenucima svoje sabrace i đece, „a danas se to potvrđuje”. Dodao je da „ponekad ima trenutaka izvrtanja istine, kada se kanonski pojmovi tumače proizvoljno, a onda nastaje šteta za Crkvu i dolazi do raskola”. „Zato POSTOJI POTREBA ZA OSNIVANJEM AUTOKEFALNIH CRKAVA koje nece dozvoliti odstupanje od Žive Istine i učestvovace u jednoj zajednici, u Evharistiji“, rekao je patrijarh Vartolomej.

„Posebno smo danas srećni zbog ličnoga prisustva predśednika Vlade Śeverne Makedonije g. Dimitra Kovačevskog i njegovih saradnika, kao i velikoga broja vjerne đece iz Crkve ove blagoslovene zemlje, koji su ispunili ovaj slavni hram i dali još jednu dimenziju današnjoj Pedesetnici”, kazao je Vartolomej.

Premijer Kovačevski je na današnjem bogosluženju PROČITAO NA MAKEDONSKOME JEZIKU Simvol vjere i „Oče naš“.

U državnoj delegaciji Makedonije, osim premijera, bili su ministar vanjskih poslova Bujar Osmani, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministarka odbrane Slavjanka Petrovska, narodni poslanici Sobranja, etc.

Oko 700 vjernika iz Makedonije je doputovalo u Istanbul da prisustvuje istorijskome događaju.

Crkvene svečanosti Vaseljenske patrijaršije u kojima učestvuju poglavar i arhijereji Ohridske arhiepiskopije nastavljaju se śutra.

Ove crkvene svečanosti u Carigradu potvrđuju neporecivi PRVOPRIJESTOLNI AUTORITET Vaseljenske patrijaršije u poretku Istočno-pravoslavne Crkve i ruše fikcije Crkve Srbije (SPC) o tome da je navodno ona „rehabilitovala” Makedonce, čak im 5. juna dala „tomos o autokefaliji”.

Vaseljenska patrijaršija je donijela 9. maja patrijaršijski i sinodski akt, PONIŠTAVAJUĆI doslovno sve odluke SPC (njezina sabora, sinoda i patrijarha) od 1967. i ujedno vraćajući crkvenu kanoničnost jerarhiji MPC-OA, pod dozvoljenim nazivom: Ohridska arhiepiskopija.

Ohridska arhiepiskopija se 6. juna zvanično oglasila, navodeći, „biranim riječima”, da dokument koji je njezinim predstavnicima 5. juna u Beogradu ispred Crkve Srbije uručio Porfirije Perić NE SMATRA VALIDNIM TOMOSOM o svojoj autokefaliji, te da pravi, KANONSKI TOMOS O AUTOKEFALIJI za Crkvu Makedonije očekuje od Vaseljenske patrijaršije.

A kada će taj tomos Makedonci dobiti, kako danas reče arhiepiskop Stefan Veljanovski, prepuštaju sudu Vartolomeja — u koga imaju puno povjerenje…

 

 

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

Za ovo su zasluzni komunisti Makedonije 1974 god. Nasi su bili sluge Beograda, zarad pica, jela i zena po vilama.

Kotor

@Jozo / ma nema toga fukarluka na svijetu koji je smješten u crkvi Srbije. Da je vječna CPC.

Cuca

Koja bruka za crkvu Srbije. Živjela MPC - OA. Da je vječna CPC .