14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raković: Bravo Abazoviću, potpisao da je SPC osnovala Crnu Goru

Religija

Comments 10

Raković: Bravo Abazoviću, potpisao da je SPC osnovala Crnu Goru

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Aleksandar Raković, ideolog „srpskoga sveta”, blizak Patrijaršiji Srbije (SPC), tvrdi da je danas tajno potpisanim ugovorom Abazović-Porfirije Perić u Podgorici „država Crna Gora priznala kontinuitet SPC u trajanju od 800 godina na prostoru Crne Gore”.

On je, u izjavi srpskoj agenciji „Beta”, naveo kako je „sada konačno ispunjena ta OBAVEZA”.

„Ono što Zdravko Krivokapić nije, iz nekih razloga htio da uradi, sada je uradio Abazović, pa je čitav proces doveden do kraja“.

„Ovo dodatno utvrđuje SPC na prostoru Crne Gore“, objašnjava Raković.

Iz preambule temeljnoga ugovora, naglasio je Raković, proizilazi da je SPC u „korijenu“ džavnosti Crne Gore. „To je suština”, dodao je Raković, „da država Crna Gora sada praktično priznaje da je SPC u identitetu i osnovi državnosti Crne Gore“.

Inače, Crkva u Srbiji je 1879. — PRVI PUT U ISTORIJI — dobila od Vaseljenske patrijaršije priznatu autokefaliju (vidi link dolje). Trajno ukinuta 1766, Pećka arhiepiskopija („patrijaršija”) nikada nije dobila tomos o autokefaliji, niti je kao autokefalna ikada pominjana u sveštenim diptisima Majke-Crkve Vaseljenske.

Nakon nekanonske likvidacije višestoljetne autokefalne Crnogorske mitropolije – Crnogorske pravoslavne crkve — koju su kao takvu u sveštene diptihe unijele i Vaseljenska patrijaršija i Ruska crkva — SPC je osnovana 1920. kao „jedinstvena” Crkva tadašnjega Kraljevstva SHS.

Sadašnji naziv — SPC — dobila Zakonom o SPC iz 1929. godine. Dvije godine docnije, Ustavom SPC, osnovana je, takođe prvi put u istoriji, eparhija Mitropolija crnogorsko-primorska.

 

 

 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Sad će Dritan da objasni ovom intelektualno ugroženom šovinisti da preambula nema nikakvu pravnu snagu? Bože dragi, imaš pravo da se "na Srbe razljutiš". Ovoliko gluposti nije bilo ni prije potopa. Možda je vrijeme da ponovo spasiš svijet od ovih manijaka?

Vucedolac, Krstas Kostov

Komentarisati nekoga, kao sto je ovaj Rakovic, ne vrijedi. Fotos govori sve. Znam mu oca, bio profesor na elektrotehnickom fakultetu u Beogradu. Pristojan vjerujuci covjek. Ateista sam, ali se uvijek sjecam oca Radovana Bigovica. Laka mu zemlja. Nije bio kao ovi oko Abazovovica. Neka je vjecna!

Cuca

Rakoviću lažove i fukaro. Toliko za sad.