14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Episkop-pedofil uhvaćen u akciji?

Religija

Comments 1

Episkop-pedofil uhvaćen u akciji?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Ukrajinski mediji objavljuju da je juče ujutru Služba bezbjednosti (SBU) tokom kontraobavještajnih pretresa manastirâ i objekata Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) — a u okviru krivičnoga postupka za veleizdaju (čl. 2 st. 111 Krivičnoga zakona Ukrajine) — zatekla nepunoljetnog mladića iz hora pomjesne crkve navodno u krevetu s episkopom koji je sekretar Eparhije černovicko-bukovinske.

 Ime sekretara je Nikita Storožuk (lijevo na slici gore).

 Storožuk je doskorašnji arhimandrit, koga je — da skandal bude ažurniji — nedavno, 22. novembra o.g. Sinod mitropolita Onufrija Berezovskog postavio (imenovao) za novoga episkopa ivano-frankovskoga i kolomijskoga UPC (MP).

 Pretres SBU je obavljen u konsistoriji (eparhijskoj upravi), konkretno u kelijama mitropolita Meletija Jegorenka (60) i njegova sekretara Storožuka, koji tu stalno žive — saopštava portal „Лівий берег” (lb.ua). 

 Iako su klirici, po monaškome tipiku, oko 7 sati morali biti već budni, možda u molitvi ili drugim aktivnostima, istražitelji SBU su ih zatekli — u krevetima.

 A kada su, dakle, iznenada upali u prostorije, istražitelji SBU su „bili svjedoci i fizičke intimnosti sekretara eparhije Nikite s 17-godišnjim dječakom koji pjeva u lokalnom crkvenom horu”, objavio je portal „УНІАН: Новини України” (unian.ua).

 Isti portal se, tim povodom, obratio Sinodu UPC (MP) s pitanjima: – Da li je ovaj interakcija bez odjeće sa sveštenikom neki novi obred? – Kada je tačno uveden? – Da li ovaj obred spada u kategoriju Svetih Tajni, ili blagoslov mogu dobiti i nekršteni vjernici?

 „Premda je obećano da će nam dati odgovore na naš zahtijev u roku od 20 minuta po prijemu, suprotno obećanju, ništa nam nije odgovoreno; iz čega možemo zaključiti da UPC (MP) detalje novoga obreda drži u tajnosti”, objavljuje portal „УНІАН: Новини України”.

 Nikita Storožuk je od ranije registrovan u bazi „Миротворець”, tj. ukrajinskome sajtu i referentnoj javnoj organizaciji koja objavljuje podatke o osobama koje smatraju neprijateljima Ukrajine.

 Među razlozima za dodavanje Storožuka u bazu su „provokacije, manipulacija informacijama i učešće u destabilizaciji javnoga života u Ukrajini”. Takođe, ovaj klirik UPC (MP) se smatra protivnikom nezavisnosti ukrajinskoga pravoslavlja od Ruske pravoslavne crkve.

 Oglasio se javno i Nikita Storožuk: „U 7 sati ujutro pripadnici SBU su razvalili vrata; vičući i prijeteći sve zaposlene u eparhiji izveli su iz njihovih soba”.

 „Naćerali su nas da se skinemo, stavimo ruke na zid i slikali su nas. Pojavili su se potom prljavi komentari u medijima“, prenosi pro-ruski portal „Союз православных журналистов” (spzh.news).

 „Hvala Bogu, nije pucano, iako je bilo takvih prijetnji. Samo da primijetim da SBU u svome radu ne koristi najdemokratskije metode. Mogli su samo da pozvone, i ja i vladika Meletij bi im otvorili, i ne bi morali da razvaljuju vrata“, tvrdi Storožuk.

 Iz UPC (MP) službeno nijesu komentarisali ovaj događaj.

 SBU je ranije saopštila da je u sklopu kontraobavještajnih racija prethodnih dana u mnogim mjestima u zemlji protiv ruskih špijuna u prostorijama UPC-MP — koja je 27. maja o.g. samoproglasila navodnu nezavisnost od Moskovske patrijaršije — pronađena proruska literatura, falsifikovana lična dokumenta, milioni gotovine, „sumnjivi" državljani Ruske Federacije…

 Procjenjuje se da je trenutno stotinjak klirika UPC (MP) pod krivičnim optužbama, uključujući i one za veleizdaju, tj. kolaboraciju s ruskim okupatorom.

 Napominjemo, delegacija UPC (MP), lično je predvodio Onufrij Berezovski, učestvovala je u tzv. protestnoj litiji s Amfilohijem Radovićem 29. februara 2020. u Podgorici. Joanikije Mićović je 2019. nagrađen ordenom UPC (MP), a u martu 2020. on je bio gost ove jerarhije u Ukrajini.

 Prošle godine delegacija UPC (MP) bila je u Podgorici tokom nasilnoga ustoličenja Mićovića u područnom ogranku Crkve Srbije (SPC). Mićović je nedavno boravio u Rusiji, etc.

 Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici je krajem prošloga mjeseca saopšteno da je protiv Joanikija Mićovića i još nekih osoba iz Crkve Srbije u toku izviđaj „zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo Obljuba sa djetetom iz čl. 206 st. 1 Krivičnoga zakonika Crne Gore”.

 

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Ejh, takvih je u SPC-u koliko oćete, samo sto ove nagrađuju penzijom.