17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bez sastanka Zelenski – Sinod UPC (MP)

Religija

Comments 1

Bez sastanka Zelenski – Sinod UPC (MP)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Članovi Sinoda UPC (MP), ogranka Ruske pravoslavne crkve koji je proljetos navodno proglasio nezavisnost od Moskve, nijesu se sastali sa Volodimirom Zelenskim, nakon što su danas — nenajavljeni — grupno došli pred zgradu šefa ukrajinske države u Kijevu da mu ulože „žalbu”. Na čelu delegacije UPC (MP) je bio mitropolit Onufrij Berezovski, njezin predstojatelj.

Press sekretar Zelenskog Sergej Nikiforov rekao je da su se „zaposleni u relevantnim odeljenjima kabineta sastali sa delegacijom kako bi primili žalbu, registrovali je i podnijeli na dalje razmatranje“. Međutim, primijetio je Nikiforov, iz Onufrijeva sinoda „za sada odbili su da prenesu takvu žalbu“, a Zelenski „nema zakazan sastanak sa njima”.

Kliment Večerja, član Sinoda UPC (MP), kazao je okupljenim novinarima da se o njima „Volodimiru Zelenskom ne govori istina”.

Nakon što su oko dva sata čekali ispred zdanja, članovi Sinoda UPC (MP) su otišli kad su se nad Kijevom oglasile sirene, jer im, kako su rekli, „vazdušni napad nije ostavio izbora  arhijereji su od policije zamoljeni da odu u sklonište”.

Potom se Sinod javno obratio Zelenskom. Ističu da je UPC (MP) „s početkom invazije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine, prva od vjerskih organizacija najoštrije osudila ovu vojnu agresiju i pozvala svoje vjernike da ustanu za svoju rodnu zemlju“.

Kažu da je veliki broj njihovih parohijana u redovima Oružanih snaga Ukrajine i drugih odbrambenih formacija, a „parohije i manastiri pružaju materijalnu pomoć vojnim licima, interno raseljenim licima i drugim kategorijama stanovništva u teškim okolnostima“.

„Naš stav je nepromijenjen: branimo teritorijalni integritet i suverenitet naše države i najoštrije osuđujemo rusku vojnu agresiju na Ukrajinu“, istakao je Sinod UPC (MP). Međutim, tvrde da njihovo „sveštenstvo, monaštvo i vjernici ośećaju kako se u Ukrajini raspiruje plamen konfrontacije na vjerskoj osnovi“ i „već duže podvrgnuti smo nezakonitoj preregistraciji parohija, pljačkama crkava i diskreditaciji u medijima uz širenje velikoga broja neosnovanih optužbi”.

„Ali teška situacija se kritično pogoršala nakon što se saznalo da državni organi namjeravaju da isele našu monašku zajednicu sa teritorije Kijevo-pečerske lavre“, navodi se u saopštenju.

„Stoga, s poštovanjem, apelujemo na Vas kao šefa države i garanta poštovanja normi Ustava Ukrajine — da obezbijedite ustavno pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijesti, da spriječite usvajanje protivustavnih zakona koji se razmatraju u Vrhovnoj Radi Ukrajine, kao i da učinite sve kako bi sveštenstvo, monaštvo i vjernici mogli da nastave da obavljaju svoju službu u Kijevo-pečerskoj lavri“.

Komentarišući današnje postupke UPC (MP), arhiepiskop Evstratij Zorja iz autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, saopštio je kako „bezuspješno pokušavaju da se uvuku u odijela mučenika”.

UPC (MP) je do početka ruske agresije javno propovijedala doktrinu „ruski svijet”.

Ranije smo izvještavali da je UPC (MP) 10. marta o.g. dobila od nadležnoga organa ukrajinske vlade akt o raskidanju ugovora od 19. maja 2013. o besplatnome korišćenju kulturnih i sakralnih objekata i druge imovine u kompleksu Kijevo-pečerske lavre, najveće pravoslavne svetinje Ukrajine.

Lavra je stoprocentno vlasništvo ukrajinske države.

S naznačenim rokom do 29. marta o.g. naloženo je da UPC (MP) iseli svoj personal iz Lavre i da se obavi primopredaja svih i nepokretnih i pokretnih dobara.

Iz UPC (MP) tvrde da je to nezakonito, a neki od njezinih vladika su poručili da se svojevoljno neće iseliti.

Šef ukrajinske države Volodimir Zelenski 12. marta u video-obraćaju, između ostaloga, kazao je da „jačamo pokret za našu duhovnu nezavisnost”.

„Ukrajina ne smije dopuštiti državi-teroristi (Rusiji) da manipuliše duhovnošću našega naroda, da zadrži ukrajinske svetinje, naše lavre ili da ukrade bilo kakve dragocjenosti. I vidim kako Ukrajinci hvale naše korake u tom pravcu, koji su zakoniti”.

Ministar kulture Ukrajine, Oleksandr Tkačenko, objasnio je da nalog o iseljenju obuhvata vladike i sinodalnu upravu UPC (MP), od kojih su neki na listi sankcionisanih osoba od strane Savjeta za nacionalnu bezbjednost kojim rukovodi Zelenski — nezvanično oni su „agenti od uticaja” koji rade u korist ruskoga agresora — ali da obični monasi „vazda imaju izbor", nagovještavajući prijelaz u autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

„Monasi mogu ostati u Kijevo-pečerskoj lavri”, poručio je Tkačenko, „ali ne i rukovodstvo UPC“.

Zbog veleizdaje države Ukrajine, otvorene ili prikrivene kolaboracije s ruskom agresijom — 18 arhijereja UPC (MP) — od kojih su neki pobjegli u Rusiju ili se nalaze na okupiranim djelovima Ukrajine, ostali su bez državljanstva.

Za oko 200 drugih nižerangiranih klirika UPC (MP), mahom porijeklom iz Rusije, zabranjen je ulazak u Ukrajinu, a protiv 55 sveštenika UPC (MP), uključujući 14 vladika, pokrenuti su postupci zbog krivičnih djela veleizdaje i drugih oblika saradnje sa ruskim agresorom.

Premijer Denis Šmigalj krajem januara podnio je nacionalnome parlamentu zakonski prijedlog № 8371, O izmjenama i dopunama pojedinih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini. Sadržaj ovoga zakonskoga projekta nije objavljen, ali se vjeruje da je usmjeren na zabranu ili suštinsku restrikciju djelovanja UPC (MP). Slične inicijative podnijete su od strane još nekoliko parlamentarnih stranaka u Vrhovnoj Radi.

Kremlj je, preko Moskovske patrijaršije, koristio proteklih godina UPC (MP) i za sprovođenje svojih geopolitičkih ciljeva — u Crnoj Gori.

Opširnije na linkovima dolje…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR