14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danilov: Kijevo-pečerska lavra će se vratiti državi bez nasilja

Religija

Comments 1

Danilov: Kijevo-pečerska lavra će se vratiti državi bez nasilja

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Neće biti upotrebe fizičke sile, nasilja. Mi nijesmo Ruska Federacija. Ali mi ćemo svakako izvršiti ono što nam pripada, uzimajući u obzir regulatorne i pravne akte koji postoje u našoj zemlji — kazao je Oleksij Danilov, sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine (na slici gore).

On je komentarisao državnu odluku o iseljenju UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije, uključujući primopredaju nepokretnih i pokretnih kulturnih i sakralnih dobara Kijevo-pečerske lavre sa rokom do 29. marta o.g.

Neke vladike iz UPC (MP) su saopštili da nemaju namjeru da se „dobrovoljno isele” i tvrde da se „radi o nezakonitoj odluci”.

Danilov je u izjavi za „ Радіо Свобода Україна” kazao:

„Mi nijesmo protiv Crkve, protiv onih ljudi koji su vezani za određene vjerske procese. Ali mi smo protiv uticaja na državu. Nemate pravo da diktirate državi, nemate pravo da državu držite kao taoca“.

„Pripadnici Prve i Pete uprave FSB-a Ruske Federacije u određenome broju su u našoj sredini”, dodao je Danilov.

Kjevo-pečerska lavra u ukrajinskoj prijestonici — i objekti i pokretna sakralna i kulturna dobra i zemljište — stoprocentno je vlasništvo države Ukrajine. Ovaj kompleks, koji uključuje monaške pećine, obuhvata 22 hektara. Od 144 objekata, njih 122 proglašeni su spomenicima kulture. Lavru je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

Dok je Ukrajinom upravljao proruski predśednik Viktor Janukovič, koji je početkom 2014. pobjegao u Rusiju, UPC (MP) je od ukrajinske vlade ugovorom, koji je 10. marta ove godine razvrgnut, dobila 79 objekata Kijevo-pečerske lavre na neodređeno korišćenje.

Naime, nedavno je međuresorna komisija ukrajinske vlade utvrdila da je UPC (MP) prekršila uslove ugovora. Zaključak komisije nije objavljen, no ministar kulture Ukrajine, Oleksandr Tkačenko, kaže da je riječ o devastaciji prostora najveće pravoslavne svetinje u zemlji — novim zgradama koje su podignute bez posebnih dozvola.

Tkačenko, kako prenose ukrajinski mediji, objašnjava da nalog o iseljenju obuhvata vladike i sinodalnu upravu UPC (MP), od kojih su neki na listi sankcionisanih osoba od strane Savjeta za nacionalnu bezbjednost — nezvanično „agenti od uticaja” koji rade u korist ruskoga agresora — ali da obični monasi „vazda imaju izbor", nagovještavajući prijelaz u autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

„Monasi mogu ostati u Kijevo-pečerskoj lavri, ali ne i rukovodstvo UPC (MP)“, poručio je Tkačenko.

Zbog veleizdaje države, otvorene ili prikrivene kolaboracije s ruskom agresijom — 18 arhijereja UPC (MP) — od kojih su neki pobjegli u Rusiju ili se nalaze na okupiranim djelovima Ukrajine, ostali su bez državljanstva.

Za oko 200 drugih nižerangiranih klirika UPC (MP), mahom porijeklom iz Rusije, zabranjen je ulazak u Ukrajinu, a protiv 55 sveštenika UPC (MP), uključujući 14 vladika, pokrenuti su postupci zbog krivičnih djela veleizdaje i drugih oblika saradnje sa ruskim agresorom.

Mediji u Kijevu danas objavljuju da je ukrajinska vlada odbila da odgovori na peticiju od navodnih 25.000 potpisa s zahtjevom da se ne zabranjuje rad UPC (MP). Prema potpisnicima peticije, zabrana UPC (MP) „dovešće do demoralizacije društva i može biti skriveni interes Ruske Federacije za raskol među Ukrajinacima u ratnim uslovima”.

Peticija podrške UPC (MP) nije dobila potreban broj glasova u predviđenome roku, saopšteno je iz ukrajinske vlade.

Premijer Denis Šmigalj krajem januara podnio je nacionalnome parlamentu zakonski prijedlog № 8371, O izmjenama i dopunama pojedinih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini. Sadržaj ovoga zakonskoga projekta nije objavljen, ali se vjeruje da je usmjeren na zabranu ili suštinsku restrikciju djelovanja UPC (MP).

Opširnije na linku dolje…

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Goto moja

Bravo časni narode Ukrajine, Crnogorci su uz vas!!