11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinska država preuzela mošti i relikvije Kijevo-pečerske lavre

Religija

Tag Video
Comments 2

Ukrajinska država preuzela mošti i relikvije Kijevo-pečerske lavre

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Kliment Večerja, mitropolit iz Sinoda UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, rekao je sinoć da je od danas, 21. marta 2023. godine, zatvoren na neodređeno vrijeme pristup moštima prepodobnih svetitelja Kijevo-pečerske lavre.

Mošti i relikvije, te monaške pećine u kojima se one nalaze, preuzeli su predstavnici ukrajinske vlade.

Večerja je saopštio da su od predstavnika državne ustanove — Nacionalno Kijevo-pečersko istorijsko-kulturno područje — „primili obavještenje o ograničenju pristupa relikvijama zbog toga što je Ministarstvo kulture formiralo komisiju”, čija je svrha, kako se navodi, da „utvrđuje bezbjednost relikvija“.

„Vidimo da je to apsolutno ateistički i bezbožni pristup državnih organa, a posebno Ministarstva kulture, u odnosu na velike pravoslavne svetinje“, tvrdi Večerja.

Članovi Sinoda UPC (MP) juče se nijesu sastali sa Volodimirom Zelenskim, nakon što su — nenajavljeni — grupno došli pred zgradu šefa ukrajinske države u Kijevu da mu ulože „žalbu”. Na čelu delegacije UPC (MP) je bio mitropolit Onufrij Berezovski, njezin predstojatelj.

Press sekretar Zelenskog Sergej Nikiforov rekao je da su se „zaposleni u relevantnim odjeljenjima kabineta sastali sa delegacijom kako bi primili žalbu, registrovali je i podnijeli na dalje razmatranje“. Međutim, primijetio je Nikiforov, iz Onufrijeva sinoda „za sada odbili su da prenesu takvu žalbu“, a Zelenski „nema zakazan sastanak sa njima”.

Kliment Večerja ranije  kazao je okupljenim novinarima da se o UPC (MP) „Volodimiru Zelenskom ne govori istina”.

UPC (MP) je 10. marta o.g. dobila od nadležnoga organa ukrajinske vlade akt o raskidanju ugovora od 19. maja 2013. o besplatnome korišćenju kulturnih i sakralnih objekata i druge imovine u kompleksu Kijevo-pečerske lavre, najveće pravoslavne svetinje Ukrajine.

Lavra je stoprocentno vlasništvo ukrajinske države.

S naznačenim rokom do 29. marta o.g. naloženo je da UPC (MP) iseli svoj personal iz Lavre i da se obavi primopredaja svih i nepokretnih i pokretnih dobara.

Iz UPC (MP) tvrde da je to nezakonito, a neki od njezinih vladika su poručili da se svojevoljno neće iseliti.

Kjevo-pečerska lavra u ukrajinskoj prijestonici, koja uključuje monaške pećine, obuhvata 22 hektara. Od 144 objekata, njih 122 proglašeni su spomenicima kulture. Lavru je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

Dok je Ukrajinom upravljao proruski predśednik Viktor Janukovič, koji je početkom 2014. pobjegao u Rusiju, UPC (MP) je od ukrajinske vlade ugovorom, koji je 10. marta ove godine razvrgnut, dobila 79 objekata Kijevo-pečerske lavre na neodređeno korišćenje.

Ministar kulture Ukrajine, Oleksandr Tkačenko, objasnio je da nalog o iseljenju obuhvata vladike i sinodalnu upravu UPC (MP), od kojih su neki na listi sankcionisanih osoba od strane Savjeta za nacionalnu bezbjednost kojim rukovodi Zelenski — nezvanično oni su „agenti od uticaja” koji rade u korist ruskoga agresora — ali da obični monasi „vazda imaju izbor", nagovještavajući prijelaz u autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

„Monasi mogu ostati u Kijevo-pečerskoj lavri”, poručio je Tkačenko, „ali ne i rukovodstvo UPC“.

UPC (MP) je do početka ruske agresije javno propovijedala doktrinu „ruski svijet”, a proljetos je samoproglasila navodnu nezavisnost od Moskve.

Kremlj je, preko Moskovske patrijaršije, koristio proteklih godina UPC (MP) i za sprovođenje svojih geopolitičkih ciljeva — u Crnoj Gori.

Opširnije na linkovima dolje…

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Bravo

Bravo, tako se to radi! Vraćanje duhovnog blaga zemlji matici - UKRAJINI!

Orlov krš

Ðe bi smo danas bili da je u CG postojala takva odgovornost,umjesto što se šurovalo sa SPC! Crkva na Rumiji je ogledalo,a tzv Zakon o slobodi vjeroispovijesti je pokazao svu nemoć države! Crnogorsko kulturno ,istorijsko, duhovno blago je predato drugoj državi Biće teško izboriti se sa tim!