17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udbaški ološ! Srpski pop o Džomiću

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Udbaški ološ! Srpski pop o Džomiću

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Danas su najglasniji antikomunisti oni, koji bi, da im Tita i komunizma nije bilo, čuvali ovce. I to tuđe. I baš me nekakav UDBAŠKI OLOŠ podśeti na tu epizodu — objavio je Mihailo Smiljanić, protojerej iz ogranka Crkve Srbije (SPC) u Austriji.

Smiljanić aludira na popa Velibora Džomića, onomad savjetnika za pravna pitanja Amfilohija Radovića, a od sredine 2021. „desnu ruku” patrijarha Srbije Porfirija-Prla Perića.

Džomić je na jednom od srpskih portala teškim kvalifikacijama napao nekolicinu kolega mu sveštenika — svi su locirani van Srbije — koji u istupima preko društvenih mreža, sve u svemu, zbog ćutanja Beogradske patrijaršije i episkopata „povodom izdaje Kosova” s ogorčenjem sugerišu da im je Aleksandar Vučić stvarni „patrijarh”.

Napao je Džomić i Jovana Plamenca, paroha iz Bara. Plamenac je prenio da je Vučić „iz svoje tašne izvadio kompromitujući materijal koji mu je pripremila BIA i rekao episkopima ponaosob: ovo si radio, ovđe si snimljen” i da se „u narodu raspaljuje sumnje i priče da je patrijarh ucijenjen”.

 

Džomić je poručio Plamencu da su takva ili slična pitanja „javno postavljali i postavljaju samo OKORJELI BEZBOŽNICI!”

Za Mihaila Smiljanića, srpskoga paroha u Beču, Džomić je objelodanio nešto nalik kompromatu izvađenom iz dosijea Beogradske patrijaršije.

Džomić piše da je taj Smiljanić „praunuk i unuk dvojice zlatiborskih sveštenika koji su 1941. samovoljno napuštili svoje parohije i otišli pod KRVAVE SKUTE Josipa Broza i Komunističke partije Jugoslavije (KPJ)”.

Tvrdi da su Smiljanićev prađed i đed 1941, „pod plaštom ‘oslobođenja’, krenuli u BRATOUBILAŠTVO bez srpskih episkopa i većine srpskih sveštenika, ali sa Josipom Brozom”.

„Danas smo doživjeli da njihov potomak u činu protojereja (!?!) i sa bezbjedne udaljenosti, iz bečke parohije, poziva sveštenike, naravno iz Srbije, da povedu Srbe u ‘revoluciju’, odnosno da ih gurnu jedne na druge na međusobno ubijanje — bez vladika”, veli Džomić.

Inače, Milan Smiljanić (1891-1979), protojerej, paroh na Zlatiboru, podržavao je partizane, a 1944-1946. ministar je poljopriovrede komunističke Srbije; aktivni, kako se to zvalo, „društveno-politički radnik”, nosilac odlikovanja druge Jugoslavije, etc. I njegov sin je bio sveštenik, kao i sada praunuk mu u Beču.

Džomić dodaje da je pop Milan Smiljanić „poznat po satanskim anti-srpskim stihovima: ‘Tita volim, a Bogu se molim’ i ‘Krst nosim, zvezdom se ponosim’”.

Za razliku od hrvatskih katoličkih sveštenika, liše Smiljanića, kod Tita je bio još jedan srpski pop budući ministar — Vlado Zečević, koji će 1945-1946. voditi resor ministarstva unutrašnjih poslova federalne Jugoslavije. Takođe, za razliku od Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, te slanja na robiju njezina poglavara, nadbiskupa Stepinca, Beogradska patrijaršija, izuzimajući jednu frakciju u emigraciji, pod Titom je lojalni dio komunističkoga sistema.

Epizoda jednoga drugoga srpskoga sveštenika manje je poznata. Pop Dragoljub Milutinović 16-18. septembra 1941. pomogao je Tito da se prebači na partizansku teritoriju u zapadnoj Srbiji.

Pop Milutinović je pratio Tita od Beograda do Užičke Požege. Prethodno je šefu KPJ, radi sigurnijeg kretanja, napravio falsifikovane dokumente: da je pripadnik četničke organizacije Koste Pećanca. Tito je dio puta s tom legitimacijom prošao i kroz područje pod četničkom kontrolom.

Četnici su zaklali popa Milutinovića 20. januara 1942. godine (Dušan N. Štrbac, „Spomenica pravoslavnih sveštenika, žrtava fašističkog terora i palih u Narodnooslobodilačkoj borbi”, Beograd, 1960, str. 103).

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vesko

Pitajte vladiku Grigorija o Dzomicu

BIA

Džomić je obični prevarant koji je prvo morao da ode iz Srbije. Onda je u Hercegovni napravio krađu i bio na Crkvenom sudu. Spasio ga Pukovnik i instalirao ga u CG. Pored posla u Crkvi bio je veoma aktivan kamataš. Povučen je u SRB da živi i kući koju je napravio od "skromnih svešteničkih primanja".