13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crkva Srbije devastirala saborni hram svih Rovčana

Religija

Comments 13

Crkva Srbije devastirala saborni hram svih Rovčana

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U Mrtvom Dobokom, selu u Rovcima, Crkva Srbije (SPC) stari hram Uspenija presvete Bogorodice pretvorila je u svoj manastir. Neposredno do hrama je podigla višespratne stambene i druge objekte. 

Veliki građevinski radovi su intezivirani posljednje dvije godine, o čemu svjedoče fotografije koje objavljujemo. 

Radove predvodi izvjesni Josif Joksimović, koji tvrdi da je jerođakon. U Rovcima, koliko je poznato, nema rodom Joksimovića.

Gađevinske radove je obišao Joanikije Mićović.

.

Hram Uspenija presvete Bogorodice u Mrtvom Dubokom je saborni hram SVIH ROVČANA.

Ktirori crkve se znaju: to je zaudžbina sveštenika o. Vukosava Vujova Bulatovića iz 17. vijeka. Tokom 19. vijeka svetinju obnavlja jeromonah o. Josif Bulatović; njegova grobnica je u porti crkve, a pri bogomolji kuća, koja je dugo bila mjesna škola. 

Hram je održavan isključivo prilozima Rovčana, od drugih Bulatovića, Šćepanovića, Vlahovića... A tu rovačku crkvu osveštao je, po njezinoj temeljnoj obnovi, 1895. poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mitrofan. 

U crkvi je vrijedan stari ikonostas. Jevanđelje s posvetom je rovačkoj crkvi 1834. darovao Njegoš, poglavar naše Crkve. Lazar Vlahović je iz Rusije krajem 19. vijeka plemenskoj crkvi u Mrtvom Dubokom priložio razne skupocjene utvari…

Umjesto da se hram obnovi i netaknut za buduće generacije sačuva taj izvorni i tradicionalni simbol Rovčana, iz Crkve Srbije tvrde da tu prave nebivali manastir Kostrikovača”! 

.

.

Postavili su i tablu na drumu. Na njoj je neko dopisao C(rnogorska) P(ravoslavna) C(rkva). Tim povodom Joksimović, koji ima grdne poteškoće s pravopisom, na fejsbuku je objavio, doslovno: 

Neko nam je oštetiJo tablu Manastirsku ali ja im poručujem NEMOŽETE vi nacrtat koliko ja mogu nalijepit i napravit sliku našeg Manastira”.

U drugim svojim nepismenima javlja sljedbenicima:

- „Zbog epidemije sa Blagoslovom Mitropolita NA LOŽIĆEMO Badnjake…”, ili „ProradiJo vodopad iznad Morače…”

Joksimoviću su u intervjuu za Svetigoru” postavili ovaj rebus:

Manastir Kostrikovača, PO PREDANJU, stariji je od Manastira Morača….Možete li nam nešto reći o ovom manastiru, mi smo za njega praktično NEDAVNO SAZNALI, a njegovo TRAJANJE SEŽE VJEKOVIMA?” 

A Joksimović odgovora: Pa, evo, šta da kažem, to je već, još u vrijeme života mitropolitovog oca, Ćira Radovića, on je to obnavljao… Tako sam barem JA SAZN[A]O, kad sam došao tamo”. 

Nikakav, ponavljamo,manastir Kostrikovača” istoriografija ne bilježi; pa ni u Rovcima takvoga nije bivalo. O tome NEMA NI „PREDANJA”; niko ga nije čujao, ni pribilježio, ni izmislio dosad.

Prije par godina Aleksandar Vulin, sadašnji šef BIA Srbije, koautor srpskoga sveta”, pohodio je kod pomenutoga Joksimovića taj izmišljeni manastir Kostrikovača”. 

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Lukosav

PITAJTE ONOG POSLANIKA BULATOVICA KOME SU SPALILI KUCE I UBILI SAPLEMENIKE SRPSKI ZANDARI ZA KOGA JE SVE CE VAM BIT JASNO DJE SU DIO MORACANA POSLE I GLEDAJU SRBIJU KAO MATICU A NE CRNU GORU ISTO KO POP RISTO MORACANIN NAZALOST.....

Citatelj

Popovi SPC,kao sto je ovaj nepismeni, neobrazovani Joksimovic,nemaju veze sa Bogom. Sa vjerom imaju tako sto pomocu nje lazu, varaju, zavode i ponasaju se varvarski prema kulturnom dobru Crne Gore.Gdje ste Rovcani,nekad ponosito,junacko pleme?!Podviste rep i dozvoliste ovaj kulturni zlocin!

pop

Dovoljan je jedan izrod u selu da dovede nekadašnje okupatore, popa i SPC u selo. Onda se pop i SPC ponašaju kao da im je selo ostavljeno u nasljedstvo.