10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đorđević: Porfirije Perić šef odbora za vjerska pitanja Vučićeve stranke

Religija

Comments 2

Đorđević: Porfirije Perić šef odbora za vjerska pitanja Vučićeve stranke

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Crkva Srbije (SPC) objavila je juče saopštenje svoga arhijerejskoga sabora u kojem ističe da je „jasno i nedvosmisleno ukazivala i na ovogodišnjem zasijedanju ukazuje na to da bi prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, bilo u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, utemeljenim na Povelji Ujedinjenih nacija i drugim opštevažećim aktima i principima”.

Tvrde da „tako nešto nema podršku ni Savjeta bezbjednosti UN ni većine zemalja svijeta, uključujući i pet zemalja Evropske unije”.

 „Upravo zato arhijerejski sabor posebno naglašava potrebu da se u traženju riješenja za probleme na Kosovu i Metohiji posveti najveća pažnja ovim pitanjima: očuvanju identiteta i crkvene organizacije SPC na Kosovu i Metohiji, spriječavanju istorijskoga revizionizma, očuvanju imovine naše Crkve i stvaranju uslova za povratak oduzete ili uzurpirane imovine, očuvanju ekonomskih olakšica koje omogućavaju normalno funkcionisanje naših manastira i Eparhije raško-prizrenske u cjelini”. 

„Podržavajući dijalog i mirno riješavanje svih pitanja na Kosovu i Metohiji, SPC želi da pruži i svoj sopstveni doprinos razvoju međuetničkih odnosa i saradnje sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama i da aktivno učestvuje u stvaranju uslovâ za slobodan i bezbjedan život srpskoga i albanskoga naroda, kao i svih religijskih i nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji i svuda u svijetu”.

„Ponavljajući svoj stav da je protiv svakog izdvajanja Kosova i Metohije iz Srbije, sabor (SPC) apeluje kako na Albance tako i na Srbe da teškoće koje imaju riješavaju u duhu tolerancije i međusobnoga poštovanja, tim prije što je Božja volja bila da oba naroda dijele isti životni prostor Kosova i Metohije, a posebno na Albance onih područja u kojima oni čine većinu, da učine sve kako bi se ostvarila maksimalna međusobna tolerancija i međusobno poštovanje u cilju što normalnijeg i boljeg života za svakog građanina Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju.

U prvoj reakciji Mlađana Đorđevića (na slici gore), insajedera bliskog nekim od frakcija u vrhu Crkve Srbije, tvrdi se da je to „sramno saopštenje odbora za vjerska pitanja SNS (Srpske napredne stranke), sabora i Porfirija”.

„Podržavaju ZSO (zajednicu srpskih opština) po Ustavu tzv. Kosova“, tvrdi Đorđević.

 „Ni riječi:

 - o njemačko-francuskome planu,

 - Ohridskome sporazumu

 - i izdaji Vučića. Ne spomenuše Ustav (Republike Srbije) i Rezoluciju 1244”.

 „Prvi koji će priznati tzv. Kosovo će biti Porfirije”, saopštio je Đorđević na društvenoj mreži, uz dodatak da je „Porfirije Perić šef odbora za vjerska pitanja” SNS Aleksandra Vučića.

 „Oslobađanje Srbije od vlasti izdajnika Ace Srbina podrazumijeva i oslobađanje SPC od Porfirija”.

Mlađan Đorđević, porijeklom s Kosova, raniji je bliski saradnik Amfilohija Radovića i Atanasija Jevtića, te Joanikija Mićovića. Bio je savjetnik bivšega predśednika Srbije Borisa Tadića i sekretar Državnoga savjeta Republike Srbije za Srbe u regionu (2008-2012). Takođe, imao bliske veze s bivšim premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Nezvanično, tvrdi se da je jučerašnje saopštenje o Kosovu Crkve Srbije dio većeg elaborata koji je, za zasijedanje arhijerejskoga sabora, pripremio Velibor Džomić, uz recenziju Irineja Bulovića…

Društvo

Udbaški ološ! Srpski pop o Džomiću

06.04.2023. 17:55

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Oscar

a ne traže toleranciju tamo gdje su oni u većini, nego samo gdje su Albanci u većini......e srbijanci podmuklovi stari

Sve vi cvjetalo

Kako ih je lijepo gledati kako se vole i postuju medjusobno. Zalosno je jedino sto zivimo pored njih.