13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije Perić doveo Kirila Bojovića u Zagreb

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Porfirije Perić doveo Kirila Bojovića u Zagreb

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Patrijarh Srbije (SPC) Porfirije Perić doveo je Kirila Bojovića u Zagreb da jutros saslužuju u osveštavanju novosagrađenoga hrama u jurisdikciji Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (slika gore).

Službom načalstvuje arhiepiskop Stefan Veljanovski.

Ispred hrama su okačene hrvatska i makedonska zastava, te zastava Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA). Kirilo Bojović je, vjerovatno, prvi put učestvovao u obredu ispod znamenja s šahovnicom…

Kako smo juče objavili, Bojović, dosadašnji episkop ogranka Crkve Srbije u Argentini, postavljen je za novoga mitropolita u Zagrebu. Na tom će mjestu zamijeniti Porfirija Perića, patrijarha Srbije, dosadašnjega v.d. mitropolita zagrebačko-ljubljanskoga. Iako je početkom 2021. izabran za patrijarha, Perić je zadržao administriranje u Zagrebu.

Slanje Bojovića na dužnost u Zagreb potvrdila je Patrijaršija Srbije, koja u saopštenju s zasijedanja arhijerejskoga sabora precizira da će on biti administrator, dakle jedna vrsta v.d. — što je uobičajena uvertira da ga za neko vrijeme i službeno proglase za mitropolita.

„Za administratora upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske umjesto dosadašnjega administratora g. Porfirija, izabran je episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički g. Kirilo”, objavljeno je u Beogradu.

Izvori „Antene M” tvrde da je u konačoj instanci imenovanje Kirila Bojovića na dužnost u Zagrebu odobrio Aleksandar Vučić, pri čemu je takvoj odluci doprinijelo i lobiranje iz vrha bivšega Demokratskoga fronta (DF). 

Milan Bojović, alijas Kirilo (54), rođeni je brat Dragana, poslanika DF-a (iz stranke Milana Kneževića). Snaha mu je Jelena Borovinić-Bojović, koja je na sadašnju poziciju u SO Podgorica izabrana takođe s liste DF-a.

U proljeće 2021. Kirilo Bojović je u Beogradu propao na izborima za episkopa budimljansko-nikšićkoga. Na arhijerejskome saborovanju Crkve Srbije u Beogradu, a u konkurenciji dvojice od njega nižerngiranih vikara — Stefana Šarića (duhovnik Cece Veličković) i Metodija Ostojića — dobio je tada Bojović najmanje glasova i ispao već u prvome krugu.

Bilježe se pro-ruski stavovi Kirila Bojovića, koji se u dva navrata školovao u Rusiji, najprije na specijalizaciji 1998-1999. kao matematičar, na Univerzitetu „Lomonosov“ — MGU u Moskvi; a potom 2005-2008. kao od Amfilohija Radovića zamonašeni pitomac na Moskovskoj duhovnoj akademiji.

No, Bojović, koji je svojevremeno gradio karijeru na Univerzitetu Crne Gore, NIJE DOKTORIRAO ni matematiku, niti je doktorirao bogoslovlje — što je neuobučajeno za novije generacije episkopa Crkve Srbije.

Uporedivši Rusiju sa „Trećim Rimom”, a to je jedna od centralnih tačaka agresivne doktrine „ruski svijet”, Bojović sredinom 2022. u Podgorici — u prisustvu ambasador Ruske Federacije Vladislava V. Maslennikova — tvrdi da postoji „zavjet Crne Gore sa Trećim Rimom” i u tom kontekstu pomenuo „jedinstveno carstvo od Vladivostoka do Jadrana”…

Makedonski hram u Zagrebu je posvećen Svetoj Zlati Meglenskoj. Jutros su ga u bogosluženju na makedonskome jeziku osveštali arhiepiskop Stefan Veljanovski, poglavar Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), i drugi makedonski episkopi; a samo su im sasluživali Porfirije Perić, Kirilo Bojović, Jovan Ćulibrk...

Taj hram u Zagrebu, dakle, pripada Ohridskoj arhiepiskopiji, iako je na snazi tomos iz 1922. na temelju kojeg je Crkva Srbije, do daljnjeg, nominalno jedina nadležna za područje nekadašnje Kraljevine SHS (Jugoslavije).

Sinoć je večernjoj službi u istome hramu prisustvovao hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

 

 

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Vujadin

@Simiklis Kirilo Bojovic nije crnogorac

Suad

E kako će "jadni, ugroženi Srbi morati da stoje u "stavu mirno" ispod hrvatske zastave.

Simiklis

Kako ce srbi prihvatit Crnogorca da im soli pamet ima da ga isprate ...brzo