10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saznajemo: Bojović umjesto Porfirija Perića srpski mitropolit u Zagrebu?

Izvor: Antena M

Religija

Comments 6

Saznajemo: Bojović umjesto Porfirija Perića srpski mitropolit u Zagrebu?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Kirilo Bojović (54), dosadašnji episkop ogranka Crkve Srbije (SPC) u Argentini, vjerovatno će biti postavljen za novoga mitropolita u Zagrebu. Na tom će mjestu zamijeniti Porfirija Perića, patrijarha Srbije, koji je dosad bio v.d. mitropolit zagrebačko-ljubljanski — potvrđeno je „Anteni M” iz više izvora.

Imenovanje Bojovića obaviće se na arhijerejskome saboru čije je zasijedanje prekinuto uoči jučerašnjih protesta u prijestonici Srbije. Iako je početkom 2021. izabran za patrijarha Srbije, Porfirije Perić je zadržao u neposrednoj upravi svoju dotadašnju katedru u Zagrebu.

Milana Bojovića, alijas Kirila, hirotonisali su 2016. u Podgorici za titularnoga (počasnoga) episkopa dioklijskoga. U naredne dvije godine bio je vikar Amfilohiju Radoviću.

Od 2018. Bojovića su iz Beograda postavili za episkopa buenosajresko-južnocentralnoameričkoga Crkve Srbije.

Eparhija u Buenos Ajresu je tipičan Amfilohijev autošovinistički projekat, osnovan 2011, s ciljem da se daleka i malobrojna tamošnja crnogorska kolonija denacionalizuje.

Društvo

Amfilohije zamonašio Pedra

12.02.2019. 18:11

Ali, ta eparhija nije finansijski održiva. Pare je slao Amfilohije iz svoje mitropolijske kase, koja je, po njegovoj smrti, presušila. Zbog novčanih problema, te sporova sa nekim svojim sveštenicima u Južnoj Americi, Bojović se od smrti Amfilohija dugo nije vraćao u Argentinu, boraveći kao „podstanar” kod Joanikija Mićovića i Metodija Ostojića.

Po Crnoj Gori su za Bojovića skupljali pare od naroda za povratak u Argentinu…

U proljeće 2021. Bojović je u Beogradu propao na izborima za episkopa budimljansko-nikšićkoga.

Na arhijerejskome saborovanju Crkve Srbije u Beogradu, a u konkurenciji dvojice od njega nižerngiranih vikara — Stefana Šarića (duhovnik Cece Veličković) i Metodija Ostojića — dobio je tada Bojović najmanje glasova i ispao već u prvome krugu.

Bilježe se pro-ruski stavovi Kirila Bojovića.

On je, na primjer, sredinom 2002, a u prisustvu ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori, saopštio da „zabrinjava stepen antisrpske i ANTIRUSKE i naročito anticrkvene histerije u crnogorskim medijima i sa ZVANIČNIH POZICIJA AKTUELNE VLASTI”. 

Uporedivši Rusiju sa „Trećim Rimom”, što je jedna od centralnih tačaka agresivne doktrine „ruski svijet”, ustvrdio je Bojović da postoji „zavjet Crne Gore sa Trećim Rimom” i u tom kontekstu pomenuo „jedinstveno carstvo od Vladivostoka do Jadrana”.

Kirilo Bojović onomad se u dva navrata školovao u Rusiji, najprije na specijalizaciji 1998-1999. kao matematičar, na Univerzitetu „Lomonosov“ — MGU u Moskvi; a potom 2005-2008. kao od Amfilohija zamonašeni pitomac na Moskovskoj duhovnoj akademiji.

Rođeni je brat Dragana Bojovića, poslanika bivše kolaicije Demokratski front (iz stranke Milana Kneževića), a snaha mu je Jelena Borovinić-Bojović, koja je na sadašnju poziciju u SO Podgorica izabrana takođe s liste DF-a.

Izvori „Antene M” tvrde da je u konačoj instanci imenovanje Kirila Bojovića na dužnost u Zagrebu odobrio Aleksandar Vučić, pri čemu je takvoj odluci doprinijelo i lobiranje iz vrha bivšega DF-a. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Diva

@JovoZ Samo u oblačenju, Ceca je masu ljepša.

Bajo

Blisku rodbinu , najboljeg Bojovica tog vremena. ( Antonija ) , su mu ubili za vrijeme bijelog terora . Oni kojima danas bezrezervno sluzi. Priznajte da je mako bljutavo.

JovoZ

Zar srpska majka Ceca i gđ-a Borovinić - Bojović nemaju neke sličnosti?