20 °

max 22 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

22° / 11°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 14°

Četvrtak

16.05.

23° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 14°

Nedjelja

19.05.

27° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Simeon tvrdi da nije podnio ostavku – oštra polemika u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Religija

Comments 3

Simeon tvrdi da nije podnio ostavku – oštra polemika u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Episkopije kotorsko-primorske Crnogorske pravoslavne crkve obratili su se saopštenjem povodom teksta koji je objavila današnja „Pobjeda” pod naslovom: „Arhiepiskop CPC Simeon podnio ostavku”. U pomenutom tekstu konstatovao je da unutar Crnogorske pravoslavne crkve, zbog ostavke koju je podnio, prestaju sve funkcije arhiepiskopa kotorsko-primorskog Simeona (u sredini na gornjoj fotografiji).

„Informacija je lažna”, tvrde iz Episkopije kotorsko-primorske, „kao što je lažan način rukovođenja Crnogorskom pravoslavnom crkvom”. Ocjenjuju da je to „sraman pokušaj izbacivanja najčasnijeg živog vladike iz Crnogorske pravoslavne crkve”.

Eparhijska katedra kotorsko-primorska Crnogorske pravoslavne crkve je u Kotoru, pri crkvi Svetoga Petra Cetinjskog (fotografije uz ovaj tekst).

Iz te eparhije saopštavaju da „u skladu sa članom 19. stav 18. Ustava Crnogorske pravoslavne crkve Mitropolit nema nadležnost da razrješava dužnosti episkopa, jer je to nadležnost Svetog Sinoda”.

„Visokopreosvećeni arhiepiskop Simeon, u svom pismu od 10. aprila 2023. pominje ozbiljne kanonske prijestupe mitropolita Mihaila, zbog kojih je na śednici Svetoga Sinoda, održanoj 17. aprila 2023, Episkopija kotorsko-primorska zatražila smjenu mitropolita Mihaila sa svih pozicija unutar Crnogorske pravoslavne crkve. Mitropolit je, suočen sa jasnim argumentima koji dokazuju njegov rad protiv Crnogorske pravoslavne crkve, despotski odbio da se njegova smjena uvrsti u dnevni red i da se o njoj raspravlja”.

Tvrde da Simeon, istina, u jednom od pisama „nagovijestio svoju ostavku i naglašava da novim pismom od 10. aprila 2023. takvu mogućnost nanovo preispituje”.

„Nije tajna da je Simeon u proteklih 18 godina u više navrata razmatrao podnošenje ostavke, ali je uvijek ostajao uz svoje sveštenstvo i vjerni narod. Poput Svetog Petra Cetinjskog nije iskao svoje ‘sobstvene koristi i tečenja’, nego je radio i radi sve na korist naše Eparhije i Crnogorske pravoslavne crkve”.

Iz Episkopije kotorsko-primorske pručuju: „Ostajemo jedinstveni uz našeg arhiepiskopa Simeona koji nastavlja da vrši svoju arhijerejsku ulogu u našoj Eparhiji”.

„Kao Eparhija imamo kompletnu crkveno-jerarhijsku i administrativnu strukturu i nastavićemo da funkcionišemo samostalno, čuvajući tradiciju Crnogorske pravoslavne crkve, do uspostavljanja redovnog stanja u okviru Crkve, koje odavno ne postoji”.

Napominjemo, „Pobjeda” je danas objavila sljedeće:

„Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve je juče konstatovao ostavku koju je arhiepiskop Simeon podnio 10. aprila. U zaključku mitropolita Mihaila piše da je ostavka lični neopozivi čin i da se o njoj ne raspravlja i ne odlučuje.

- Činom podnošenja ostavke od 10. aprila 2023. godine od Vaše strane prestaje Vaše članstvo, i sva prava i obaveze u Svetom Arhijerejskom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve, prestaje Vaša dužnost episkopa Kotorsko-primorske episkopije Crnogorske pravoslavne crkve i prestaje Vaša dužnost rukovodioca Nadleštva za spoljne poslove Crnogorske pravoslavne crkve - piše u odluci Mitropolita”.

Mitropolit Mihailo nedavno je imao javnu polemiku sa Borisom, vikarnim episkopom ostroško-nikšićkim Crnogorske pravoslavne crkve.

Vladika Bojović: Nema više dileme za koga rade ljudi oko Mitropolita Mihaila

Mihailo: Vikarni episkop neovlašćeno iznosi svoj lični stav, CPC se zvanično ograđuje

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

Dedaic za vrijrme svoje vladabine nije uradio nista za nasu crkvu, na protiv je urusio imidz Crnogorske Crkve,treba ga pod hitno smijneniti da bi se ova agonija u Crnogorckon crkvi zaustavila.

Pravnik

Crnogorci su na zboru virali mitropolita la tako mogu na zbktu i ovoga smijeniti a i vakat je jasno je da radi protiv CPC. Radi li za sebe i svoj dzep ili za druge ili samo nista ne radi rezultat je isti. Nema ga.

Simoklise

Aj sa srecom ....dajte malo pomognite srbima ...nemogu oni suturisat CrnubGoru sami...bratski