22 °

max 22 ° / min 11 °

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

21° / 12°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Episkopu se rugali i vrijeđali ga: Iz Crkve Srbije priznali da su im petorica klirika prebjegli u Vaseljensku patrijaršiju

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Episkopu se rugali i vrijeđali ga: Iz Crkve Srbije priznali da su im petorica klirika prebjegli u Vaseljensku patrijaršiju

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ogranak Crkve Srbije (SPC) u Austriji, eparhija austrijsko-švajcarske, zvanično potvrđuje da su pet njihovih klirika „napuštili svojevoljno svoje parohije i vjerni narod i prešli u Carigradsku patrijaršiju”. To su sveštenici Miomir Sando, Aleksandar Stolić, Aleksandar Stanković, Dalibor Brnzej i đakon Željko Simić.

„Time su automatski stavljeni pod zabranu sveštenosluženja i, kao takvi, na prostoru naše eparhije nemaju prava da obavljaju nikakve crkvene, sveštene i svetotajinske radnje”, poručuju iz informativne službe eparhije austrijsko-švajcarske na čijem je čelu episkop Dobrivoje-Andrej Ćilerdžić.

Kako smo izvijestili, prije par dana ispred srpskoga hrama u Insbruku je došlo do žučne rasprave između sveštenika Aleksandra Stolića, episkopa Ćilerdžića i grupe Srba vjernika. Prema nezvaničnom objašnjenju, Ćilerdžić „došao je po ključeve od crkve”.

„A zbog čega sve to? Zbog novca naravno. Aleksandar je skupio skoro 904.000 €, za koje vladika Andrej zna — dalje sami znate šta isti želi. Sramota za nas narod, tuga”.

U saopštenju eparhije austrijsko-švajcarske navode da je „vladika Andrej nepravedno, neljudski i neprimjereno liku jednog arhijereja Srpske crkve i njezine istorije, bio izložen vrijeđanju i porugama instruisane grupice (ne)vjernika, i to pred očima ovdašnje javnosti”.

 Navode dalje da „ono što svakako može da brine crkvenu i širu javnost, jeste činjenica da ovaj nemir prevazilazi usko lokalne okvire jedne eparhije, zbog direktne i nekanonske intervencije Carigradskog Patrijarha, njegovog upliva na teritoriju druge samostalne, pomjesne Pravoslavne crkve i jednostrane odluke da primi pod svoje okrilje tuđe klirike, što je protivno ne samo ustaljenom poretku Pravoslavne crkve, nego i dosadašnjoj praksi same te Carigradske patrijaršije, ako se izuzme, naravno, najskorije dešavanje u Ukrajini, presedan koji je možda otvorio Pandorinu kutiju sa nesagledivim posljedicama po budućnost jedinstva Pravoslavne crkve”.

Napominjemo, Vaseljenska patrijaršija, na temelju kanonskoga prava, ne priznaje nadležnost Crkve Srbije van teritorije bivše Kraljevine SHS (Jugoslavije), što je naznačeno u važećem tomosu izdatom Srbima 1922. godine.

Kako, dakle, ne priznaje srpsku nadležnost ni u Austriji, od prebjeglih srpskih sveštenika Vaseljenska patrijaršija nije zahtijevala kanonske otpuste iz ogranka Crkve Srbije da bi ih primila u svoju jurisikciju. Ogranak Vaseljenske patrijaršije u Austriji predvodi mitropolit austrijski, ipertim i egzarh Mađarske i centralne Evrope — Arsenije Kardamakis.

Naznake unutrašnje pubune protiv Patrijaršije Srbije i spekulacije o prelasku u Vaseljensku patrijaršiju bilježe se od prije par godina i u SAD, kod jednog od tamošnjih episkopa, zapadnoameričkoga Maksima Vasiljevića.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR