26 °

max 26 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

26° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Karevski: Kaže Joanikije Mićović…

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Karevski: Kaže Joanikije Mićović…

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Lijepo je i tačno kazao visokopreosvećni vladika (Joanikije Mićović) da odavde u stvari počinje korijen i države i srpske crkve rekao je u usred Podgorice Petar Karevski, mitropolit prespansko-pelagonijski i član Sinoda Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Karevski je danas u glavnome gradu Crne Gore gostovao na Svetosimeonovskom saboru”, koji se sastojao od obreda u hramu i potom ulične litije ogranka Crkve Srbije (SPC).

Nakon govorancije Joanikija Mićovića, sa svojstvenim mu repertoarom konfabulacija, Karevski je sapštio:

Mi Makedonci moramo konstatovati da nemamo bližeg naroda od Srba, ali ni Srbi na Balkanu nemaju bližeg naroda od nas Makedonaca; niti imamo bližu crkvu od srpske, a ni srpska nema bližu od makedonske i sve je na okupu sa ostalim crkvama”.

Petar Karevski u svome govoru nije danas pomenuo ni Crnogorce ni Crnu Goru.

Ustvrdio je i da je pokojni Amfilohije Radović „vaskrsao žive hramove, ljude iz mračnog komunističkog i ateističkog perioda”…

Istine radi, MPC-OA tj. jerarhiju kojoj Petar Karevski pripada i Amfilohije, do svoje smrti optužuje da je proizvod „komunizma i ateizma”. Na drugoj strani, upravo Karevski, početkom 1980-ih, dok je, dakle, za srpsku jerarhiju bio „raskolnik” krstio je studenta Jovana Mićovića, potonjeg Joanikija.

Današnjem skupu u Podgorici prisustvovao je i šef parlamenta b-h entiteta Republika Srpska Nenad Stevandić u društvu kolege Andrije Mandića.

Vaseljenska Majka-Crkva ocijenila je u maju 2022. neosnovanom pola vijeka staru srpsku tvrdnju da je makedonska jerarhija raskolnička. Jerarhiji u Makedoniji je tada priznata kanoničnost, pod jedino dozvoljenim nazivom Ohridska arhiepiskopija ali je ostavljeno otvoreno pitanje njezina statusa.

Potom je Crkva Srbije, uz koordinaciju Moskovske patrijaršije, izdala falš „tomos” o autokefaliji MPC-OA. Zauzvrat, MPC-OA je saopštila da neće sasluživati s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine, čime indirektno slijedi rusko-srpsku agendu o navodno nekanonskom postupanju Vaseljenske patrijaršije. Rusi su prekinuli kanonsko opštenje sa Vaseljenskom patrijaršijom, a Srbi ga suspendovali…

„U najvišem rukovodstvu, Sinodu MPC-OA, a tu ne mislim na poglavara, arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, ima ljudi koji sarađuju sa ruskim tajnim službama”, kazao je ljetos makedonski predśednik Stevo Pendarovski. On ih nije javno imenovao. 

Prema tumačenja nekih medija u Skoplju, među ruskim konfidentima je i Petar Karevski.

Srpski falš „tomos” o autokefaliji za makedonsku jerarhiju ne priznaju četiri stare patrijaršije (Carigrad, Aleksandrija, Antiohija, Jerusalim), takođe ni većina pomjesnih crkava. 

Drugim riječima, rješenje crkvenoga statusa Makedonca kroz kanonski tomos o autokefaliji koji bi dobili iz Carigrada je opet u ćorsokaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zzzzzzz

Komunizam i ateizam su gospoda za fasisticke popove ka sto su risto i jovanikije no nema ko to da im rece—- u kakve popovske gluposti narod veruje to je neverovatno