8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije jeste kršten u Makedonskoj crkvi – potvrdili u Skoplju

Religija

Tag Gallery
Comments 5

Joanikije jeste kršten u Makedonskoj crkvi – potvrdili u Skoplju

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Episkop SPC Joanikije Mićović je praktično dio Makedonske pravoslavne crkve, jer je od nje primio svetu tajnu krštenja – piše specijalizovani vjerski portal „Religija” iz Skoplja.

„Antena M” je nedavno objavila da su u borbi za mjesto novoga poglavara SPC, potegnuti možda i dosijei tajnih srpskih službi, ili, što bi Rusi stručno rekli – „kompromati”. Pa se pojavila u javnosti informacija da je Joanikije Mićović (61) početkom 1980-ih, kao odrastao čovjek, navodno kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC) – čiju autokefaliju SPC ne priznaje. Koliko je poznato, Joanikije nije javno demantovao tvrdnje da je kršten u MPC.

Prema navodima iz Srbije, Joanikija je krstio Timotej Jovanovski (69), rukopoložen 1981. za episkopa Makedonske crkve. Timotej je 1976. diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U to vrijeme jeromonah Amfilohije Radović je asistent ili docent na tome fakultetu.

Amfilohije i Timotej su održavali kontakte, uprkos stavovima SPC da je Makedonska crkva navodno „raskolnička”. Timotej je bio kod Amfilohija i Joanikija 25. septembra 2016. u Baru kad su osveštavali novopodignuti hram Svetoga Jovana Vladimira.

Međutim, portal „Religija” precizira da Joanikija nije krstio Timotej, već jedan drugi makedonski vladika – Petar Karevski (74), sadašnji mitropolit prespansko-pelagonijski.

Petar je za vladiku Makedonske crkve hirotonisan 1981. Prtehodno, završio je bogosloviju SPC u Prizrenu, a 1970. Teološki fakultet u Beogradu. Petar je sada portparol Sinoda Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije i jedan od najtvrđih zagovornika priznanja makedonske autokefalije od strane Vaseljenske patrijaršije, čemu se SPC protivi.

„Religija”, dakle, piše da je Joanikije Mićović, kao odrastao čovjek ne samo postao krštenjem vjernik – član Crkve, nego da je to postao preko Makedonske crkve!

„Joanikije je član Hristove Crkve postao 1982. godine, tj. u vrijeme kada je SPC prekinula komunikaciju (liturgijsku zajednicu) s Makedonskom crkvom i proglasila episkope MPC raskolnicima. Ali, upravo u tom periodu, Joanikije, aktuelni episkop SPC, prima sveto krštenje iz ruku episkopa g. Petra u manastiru Treskavec, kod Prilepa”.

„Kako se to zapravo događa, da g. Joanaikje postane duhovno čedo Makedonske pravoslavne crkve, koja je i tada i danas u administrativnome sukobu sa SPC?”

„Dostupni podaci kažu da je 1982. u Makedoniji organizovan veliki simpozijum mladih iz Jugoslavije, kome su prisustvovali i predstavnici Makedonske crkve”, navodi „Religija”.

„Sadašnji vladika Joanikije učestvuje na tome simpozijumu, odnosno seminaru kao student beogradskoga Filozofskoga fakulteta, prema nekim podacima, i-ili kao student Bogoslovskoga fakulteta u Beogradu”.

„Na tome seminaru, među predavačima su mitropolit g. Petar i profesor Stefan Sandžakoski. Joanikije i nekoliko drugih učesnika pokazuju veliko interesovanje i divljenje i odlučuju da se krste i zvanično postanu hrišćani. Oni znaju u kakvom su odnosu SPC-MPC, ali uprkos svemu, Joanikije i još dvoje-troje studenata žele upravo da ih g. Petar krsti. Kum tom činu je otac Stefan Sandžakoski”, navodi „Religija”.

Stefan Sandžakoski (64), sada klirik Makedonske crkve, vanredni je profesor Teološkoga fakulteta u Skoplju. Diplomirao je teologiju 1983. u Beogradu. Amfilohije mu je vjerovatno bio jedan od profesora.

Podaci o krštenju Joanikija Mićovića ne mogu se naći u zvaničnoj biografiji, piše makedonski portal, „iako učesnici seminara iz 1982. godine za ‘Religiju’ svjedoče o autentičnosti”.

Joanikija je Amfilohije rukopoložio za sveštenika 1990. Devet godina kasnije Joanikije postaje Amfilohijev vikar. Novosnovanu Eparhiju budimljansko-nikšićku je Joanikije od SPC dobio 2000. godine.

Protivnici Joanikija unutar srpskoga episkopata, kako smo ranije objavili, potenciraju i njegovo „falično” obrazovanje: nesvršeni je student filozofije, a teologiju je diplomirao takođe u poodmaklom uzrastu: tek u 31. godini. Tvrde da, istina logoreičan, što se bogoslovlja tiče – praznoslovi.

Navdeno je da je Joanikije bio u „istražnoj komisiji” SPC koja, ispostavilo se, nije raskrinkala bludničku mrežu unutar jerarhije i episkopata. Na temelju te ili slične istrage, gej ili vladike-pedofili, poput Vasilija Kačavende, nijesu, dakle, raščinjeni. Kačavenda je prije par godina kazao: „I dalje mirno spavam, Crkva (SPC) je rekla svoje!”

Citirali smo svetosavski portal „Borba za veru” koji tvrdi da Joanikije, navodno, „i od sopstvenih sveštenika skriva da ga je tek kao odrasloga čovjeka, krstio makedonski raskolnik”.

Iako je uobičajeno da se unutar SPC posljednjih decenija za episkope rukopolažu doktori bogoslovskih nauka, to nije slučaj s Joanikijem – on nema to zvanje. Naravno, nema ni neke značajnije objavljene spise iz bogoslovlja.

Mediji bliski Irineju Buloviću i Porfiriju Periću, episkopima koji kontrolišu Sinod SPC i kandidati su za novoga patrijarha Crkve Srbije, nedavno su objavili da je Joanikije u grupi vladika, tvrdi se, odgovornih za smrt bivšega patrijarha.

Irinej Gavrilović se kobno zarazio koronavirusom tokom sahrane Amfilohija u Podgorici kojoj se prigovara haotična „organizacija”, a nadležni vladika za tu ceremoniju je u svojstvu eparhijskoga administratora bio – Joanikije.

Na linkovima ispod informišite se o aferama i skandalima koji potresaju SPC…

 

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Teo

Kaže pisac, koju SPC ne priznaje, a ko je priznaje? Niko!

Petar

A sto se vi crnogorski titoisti toliko zanimate za crkvene poslove?Ako ste ateisti cemu toliko pisanije o crkvi, veri?Bavite se naukom, ako ste kadri misliti.Pustit verujuci narod da zivi svoje zablude, ako ste vi vec mentalno nadrasli taj nivo svesti.

završio je Joanikije

Što se tiče njegovog služenja i slugerisanja Spc, zaludu. On ne postoji više za srp.svet. Radijje će sebe žrtvovat kao i Amfilohije, za srpstvo . Neće se okrenut Crnoj Gori. Mržnja je jača od njega.