21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanovski: Mitropolit Boris energičan i odlučan da oživi Crkvu

Religija

Comments 1

Bogdanovski: Mitropolit Boris energičan i odlučan da oživi Crkvu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Mihailo, iako još ne priznaje Borisov autoritet, nije bio u stanju pokrenuti značajno protivljenje protiv njega. Međutim, državne vlasti trenutno podupiru Mihaila i nerado priznaju Borisa za novoga predstojatelja. Bez državnoga odobrenja za ovu promjenu, mitropolit Mihailo će i dalje biti jedini pravni zastupnik Crkve — ocjenjuje prilike u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi dr Andreja Bogdanovski, stručnjak za pravoslavlje iz Velike Britanije. 

„Iako bi pravne prepreke mogle odvući ovaj spor u dugu juridičku bitku, mitropolit Boris se usredotočuje na ponovnu izgradnju crkvene organizacione strukture iznutra, s novim crkvenim/laičkim tijelima koja bi mu pomogla u jačanju njegove nove pozicije. Trenutni skandali rasvjetljavaju nedostatak odgovarajuće crkvene organizacije i politikâ koje bi mogle riješiti probleme unutar Crkve”. 

U analizi, objavljenoj na sajtu „Divine Diplomacy” (divinediplomacy.substack.com) početkom godine, Bogdanovski nastavlja: 

„Situacija u kojoj se trenutno nalazi Crnogorska crkva vrhunac je teške pozicije u kojoj se nalazi dugi niz godina. Uz ograničenu institucionalnu i državnu potporu, jedva je preživjela svih ovih godina. Rasprave o mogućoj autokefalnosti sada su udaljenije nego ikada. To nesumnjivo utiče na njezine vjernike i dodatno jača ulogu dominantne Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja ima povlašćeni položaj i uživa nesmetano crkveno djelovanje u zemlji”. 

„Rizik za Crnogorsku crkvu u ovome trenutku ne dolazi od Beograda i SPC, nego iz nje sâme i od crnogorske države. Dugotrajna pravna bitka oko primata Crkve može prouzrokovati daljnju štetu”. 

„Dok je Crnogorska crkva na raskršću, opasnost od potpunog sloma je manja zbog personalitija mitropolita Borisa. On je energičan i odlučan da oživi Crnogorsku crkvu”. 

„S obzirom da je svoje teološko obrazovanje stekao u Kijevu, pod bivšom Kijevskom patrijaršijom (okosnica sadašnje autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine, prim), on bi mogao biti taj koji ima sve što je potrebno za obnovu Crkve”, ocjenjuje dr Andreja Bogdanovski.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bozo

M. Borisu treba podrska, ne ocekujte da popovi crkve prave, vec se Crnogorci okurazite pa dajte komad zemlje i koji kamen, sazidajtw crkvu, uvedite crnogorskog popa u nju i pomognite obnovu. Vazda je narod gradio ne cekajte s neba da pane. Kad bude crkava bice i popova i vjernika