12 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Anatemisao pravoslavne? Patrijaršija u Beogradu se ne oglašava

Religija

Comments 11

Anatemisao pravoslavne? Patrijaršija u Beogradu se ne oglašava

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Porfirijeve anateme na pravoslavne: namjera, „frojdovska omaška" ili montaža — opcije su nakon snimka koji kruži društvenim mrežama.

Snimak od 24. marta ove godine je navodni govor patrijarha Srbije (SPC) Porfirija Perića dok čita sinodik u beogradskome hramu Svetog Save.

Prema svetosavskome sajtu „Борба за веру”, „izazvao je neviđenu pometnju i uznemirenost među sveštenstvom i vjernicima — jer Porfirije izriče ANATEME NA PRAVOSLAVNE!!!”

Najprije postavljen na jednom od YouTube kanala, snimak je uklonjen. U međuvremenu vraćen na istu platformu.

Je li izmontiran? „U tom slučaju, Patrijaršija je dužna da se oglasi i demantuje autentičnost snimka. Međutim, da bi njihov demanti bio uvjerljiv, potrebno je da njihova Televizija ‘Hram’, koja je snimala događaj, objavi cio snimak iz hrama Svetoga Save, sa čitanjem sinodika, a ne samo Porfirijevu beśedu, kako je sada slučaj”, piše „Борба за веру”.

Ako je Perić „napravio lapsus, i greškom izgovorio to što je izgovorio”, i u tom slučaju „mora da se oglasi Patrijaršija saopštenjem, da je to bila Porfirijeva nenamjerna greška”.

„Porfirije mora da izađe u javnost i skine anateme koje je bačio na pravoslavne! I, naravno, da Sinodik pročita ponovo, kako je ispravno”.

„Ukoliko ništa od ovoga ne učini, to će biti dokaz da je SNIMAK AUTENTIČAN i da je Porfirije bačio anatemu na pravoslavne. I to ne samo na današnje pravoslavne — već i na pravoslavne svih vremena, skupa sa našim Svetim Ocima”, piše „Борба за веру”.

Perić je, takođe prema snimku, izrekao anatemu pravoslavnima, i zato što vjeruju da je „Crkva Tijelo Hristovo”!

„Dakle, čeka se oglašavanje Patrijaršije. Ukoliko ga ne bude, to će biti dokaz da je snimak autentičan; i da je Porfirije zaista PROKLEO PRAVOSLAVNE”.

Patrijaršija Srbije se ovim povodom nije oglasila.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

slobodan građanin

Porfirije kopira fašisti Vučića. Hoće da postane Vučić Pravoslavlja.Moze. Obadva su topla brača.

Miron

Nije cin patrijaha bilo sto da bi on rekao ono sto mu je na dusi. Pravoslavni moraju da prepoznaju vukove u jagnjecoj kozi i da ih razoblicavaju.Nekad samo treba sacekati i oni se sami projave. Volim i ja svog Patrijaha i Vladiku jagnje u kome nema greha.

novljanka

cestitke za fotografijju ovako izgleda inkvizicija