21 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svetinje 21. aprila na Cetinju – molitveno zastupništvo pravoslavnih Crnogoraca pred Bogom

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Svetinje 21. aprila na Cetinju – molitveno zastupništvo pravoslavnih Crnogoraca pred Bogom

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Čestice mošti Svetih Apostola Petra i Pavla i Časnog Krsta će svečano biti dočekane i položene u pravoslavnom hramu Svetog Ivana Crnojevića Gospodara Crnogorskog na Cetinju — u petu Neđelju Časnog posta, 21. aprila na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji, sa početkom u 10 sati. 

„Svjedočimo da po prvi put Crnogorska pravoslavna crkva, od svoje obnove, a moguće i postojanja, dobije ovako značajne relikvije na dar — da budu na molitveno zastupništvo crnogorskom narodu i svim ljudima dobre volje”, navodi se u saopštenju dostavljenom „Anteni M”. 

„Od 1941. i Ruke Sv. Jovana Krstitelja, ikone presvete Bogororodice Filermose, kao i dijela Časnog Krsta, pa do danas u Crnoj Gori nijesu prispjele slične svetinje”. 

„U našem narodu veliko poštovanje zauzimaju Apostoli Petar i Pavle, posebno na Cetinju, đe se njihov praznik Petrovdan, 29. juna/12. jula, vazda posebno svetkovao. Mnogi događaji u crnogorskoj istoriji su vezani upravo za praznik dvojice Apostola Petra i Pavla”. 

Svetinje su uručene delegaciji Crnogorske pravoslavne crkve koju je prevodio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Boris tokom skorašnjeg boravka u Rumuniji, kada je u toj zemlji ustrojen crnogorski pravoslavni vikarijat.

Ovaj „blagoslov Božiji darovali su rumunski sveštenici Emilijan Prodan i Andrej Simon, iskazujući bratsku ljubav prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i vjernom narodu”. 

Svetinje biće pohranjene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića Gospodara Crnogorskog, „kako bi bile svakodnevno dostupne narodu na poklonjenje i molitvu”. 

„Neka nam ove svetinje budu na duhovnu radost, ljubav prema bližnjima i oproštaj”. 

Napominjemo, tokom svoje istorije, drvo Životvornog Krsta (ὁ ζῳοποιὸς σταυρός), na kojem je raspet Gospod Isus Hrist, bilo je podijeljeno na čestice različitih veličina, koje se danas mogu naći u mnogim crkvama i manastirima širom svijeta. 

Sveti Petar i Pavle (Άγιος Πέτρος και Παύλος) od svih apostola Sina Božijeg smatraju se „prvovrhovnim”. 

Apostol Pavle (lat. Paulus - „mali”), pod imenom Savle učestvovao je u progonu prvih Hristovih sljedbenika, ali se preobratio zaslijepljen iznenadnom jarkom svjetlošću s neba i čuvši prijekorni glas: „Savle, Savle! Zašto Me goniš?” Potom je Pavle stvorio brojne hrišćanske zajednice u Maloj Aziji i na Balkanskome poluostrvu. Uhvaćen u Jerusalimu i na njegov zahtijev odveden u paganski Rim, tamo mu je, sudskom presudom, pośečena glava 29. juna — na dan kada je apostol Petar razapet. Četrnaest Pavlovih pisama zajednicama i pojedincima čine značajan dio Novoga zavjeta i spadaju među glavne tekstove hrišćanske teologije. 

Apostolu Petru prvotno ime je Simon, a Sin Božiji ga nazva Petar (πετρος, od πετραpetros, od petra - „kamen”), od aramejskog nadimka „Kefas” („kamen, stijena”). 

U Novome zavjetu, imeđu ostaloga, Isus Hristos se obraća Petru: 

„A i ja tebe kažem: ti si Petar, i na ovome kamenu sazidaću Crkvu Svoju, i vrata paklena neće je nadvladati; i daću ti ključeve carstva nebeskoga: i što svežeš na zemlji biće svezano na nebu, i što god razdriješiš na zemlji biće razdriješeno na nebu” (Mt. 16, 18-19).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

БОГ С ВАМА

Је ли вам то црквена застава?

Bozo

Poklonite se svetinjama Crnogorci! Pomozite CPC i pokazite da nas ima. Ovo nam je priznanje nase autokefalnosti pa da docekamo i administrativnu obnovu od Fanara uskoro. Da nam se Tomosom prizna vjekovna autokefalnost!