12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvi pravoslavni episkop u Republici Južni Sudan

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Prvi pravoslavni episkop u Republici Južni Sudan

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U jurisdikciji Aleksandrjske patrijaršije, druge po diptihu u Svetoj Pravoslavnoj Crkvi, rukopoložen je i za episkopa ustoličen Konstantin Bonabingi. On je prvi episkop novoosnovane pravoslavne eparhije Džube i Južnog Sudana.

Prethodno, Konstantina je 9. aprila o.g. u sabornoj crkvi Svetog Nikole u Kairu za episkopa posvetio Teodor II, patrijarh aleksandrijski i cijele Afrike.

Izabrani episkop džubisko-južnosudanski Konstantin je tom prilikom opisao svoj životni put do prigrljaja Pravoslavlja i izrazio zahvalnost značajnim ličnostima koje su uticale na njega.

Južni Sudan je bio pod jurisdikcijom Kartumske mitropolije, ali je nakon podjele Śevernog i Južnog Sudana na dvije države i zbog političkih tenzija i nemira osnovana nova eparhija.

Intronizacija episkopa Konstantina Bonabinge je obavljeno 14. aprila, saopštava portal „Romfea”.

Ceremonijom koja je održana u Džubi načalstvovao je mitropolit kampalski kao predstavnik aleksandrijskoga patrijarha. Činu su prisustvovali pravoslavni vjernici iz Južnog Sudana, kao i predstavnici lokalnih vlasti.

Vladika Konstantin izjavio je da pastirska djelatnost u novouspostavljenoj crkvenoj jurisdikciji neće biti laka, s obzirom na aktuelnu političku situaciju. Ali on se hrabri uzdanjem u Isusa Hrista, a zatim u očinske savjete aleksandrijskoga patrijarha, „kako bi se savladala svaka teškoća i prepreka za uspostavljanje Crkve Hristove radi spasa ljudi i mira”.

Drevna jurisdikcija Aleksandrijske patrijaršije nad Afrikom od početka 2022. napadnuta je divljim upadom Moskovske patrijaršije, koja je osnovala svoj „afrički egzarhat”. To je ruska osveta jer je Aleksandrijska patrijaršija stupila u kanonsko i liturgijsko jedinstvo s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine. Moskovska patrijaršija je prethodno jednostrano raskinula opštenje s Aleksandrijskom patrijaršijom.

Južni Sudan — zvanično Republika Južni Sudan — nezavisna je država od 9. jula 2011. godine, što je čini najnovijom suverenom zemljom sa široko rasprostranjenim međunarodnim priznanjem od 2024. godine.

Džuba je glavni i najveći grad. Broj stanovnika iznosi nešto preko 11 miliona.

Iako nema zvaničnih podataka, procjenjuje se da su u južnosudanskoj populaciji hrišćani 60,5%, sljedbenici autohtonih (animističkih) religija 32,9%, a muslimani 6,2%. Ostatak stanovništva su bahajske, budističke, hinduističke i jevrejske vjere.

Ubjedljivo najveća hrišćanska zajednica Južnog Sudana je katolička.

Društvo

Osnivaju Pravoslavnu crkvu Tanzanije

04.04.2024. 17:14

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Delboj

Ne kaze se pravoslavni nego srpski. Nije bila ni Vizantija nikada nego srpstvo. nije ni hriscanstvo nego srpstvo. Nije ni covjecanstvo nego srpstvo, nisu ni vanzemaljci nego vanzemunci. Sve od srpskog praska I srpske prasine pa na ovamo.