Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sjutra svečano otvaranje vjetroelektrane „Možura“

| Postavio/la: Marija Mitrović

Sjutra svečano otvaranje vjetroelektrane „Možura“

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primiće sjutra predsjednika Vlade Republike Malte Džozefa Muskata, koji stiže u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, saopšteno je iz Markovićevog Kabineta.

Kako je navedeno, Marković i Muskat daće, nakon službenih razgovora, izjave za javnost.

"Poslije podne predsjednici Vlada Crne Gore i Malte prisustvovaće svečanom puštanju u rad Vjetroelektrane „Možura“.

Elektranu će pustiti u rad ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici", navedeno je u saopštenju.

Vjetiroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 MW, koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

"Druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje će proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura.

Zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju ove godine, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori.

Ugorvorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine", piše u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300