25 °

max 32 ° / min 23 °

Utorak

04.08.

32° / 23°

Srijeda

05.08.

28° / 23°

Četvrtak

06.08.

29° / 21°

Petak

07.08.

32° / 22°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

33° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo rada podržalo Monitor i CIN da zapošljavaju Rome i Egipćane

Ekonomija

Comments 3

Izvor: Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministarstvo rada podržalo Monitor i CIN da zapošljavaju Rome i Egipćane

Ministarstvo rada i socijalnog staranja obilježilo je početak realizacije projekata iz Poziva za bespovratna sredstva „Aktivnosti osposobljavanja za deficitarna zanimanja i za jačanje zapošljivosti romske i egipćanske populacije“. Među podržanim projektima je projekat Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i Monitora.

Sredstva su opredijeljena organizaciji HELP u partnerstvu sa Opštinom Berane, Multidisciplinarnom obrazovnom centru „Pamark“ iz Podgorice u partnerstvu sa d.o.o.Beton group Popović - Hotel “Berane”, hotelsko edukativnom centru „Vuko Mitrović“, Miločer u partnerstvu sa Seven Stairs Hospitality Center.

Novac je dobio i Centar za istrazivačko novinarstvo Crne Gore u partnerstvu sa Monitorovim centrom za medije i demokratiju, Crveni krst Crne Gore u partnerstvu sa Organizacijom Crvenog krsta Italije, Glavni grad Podgorica u partnerstvu sa Centrom za obrazovanje odraslih „Montenesoft“.

Novac je dobila i Organizacija HELP u partnerstvu sa Opštinom Bijelo Polje, Centar za zapošljavanje i obrazovanje odraslih, organizovanje i izvođenje psihosocijalne profesionalne rehabilitacije „ZOPT“ iz Podgorice u partnerstvu sa Organizatorom obrazovanja odraslih „Backstage“ iz Podgorice.

Zanimljivo, u saopštenju Ministarstva rada se ne navodi koje su organizacije dobile grantove već je to medijima proslijeđeno u najavi događaja.

Tim povodom ministar Kemal Purišić kazao je da je riječ o novim projektima koji se realizuju u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz sredstava pretpristupne podrške (IPA).

„Naime, tokom novembra i decembra potpisano je osam novih ugovora o bespovratnim sredstvima. Ovih osam projekata i ukupan iznos od približno 900 hiljada eura koji je obezbjeđen za njihovu realizaciju, predstavlja samo jedan dio aktivnosti koje Vlada Crne Gore realizuje kroz pomenuti Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, vrijedan 18 miliona eura“, rekao je Purišić. 

On je dodao da će se projekti sprovoditi do kraja 2020. godine i svojim aktivnostima i očekivanim rezultatima doprinijeće ublažavanju izazova koji postoji na crnogorskom tržištu rada, a odnosi se na posjedovanje nedovoljno razvijenih ili neadekvatnih kvalifikacija i vještina tražilaca posla. 

„Aktivnosti osposobljavanja u okviru projekata će se organizovati u skladu sa potrebama tržišta rada, sa posebnim naglaskom na obuke za sticanje kvalifikacija, vještina i kompetencija koje su identifikovane kao deficitarne na tržištu rada u Crnoj Gori“, istakao je Purišić. 

Imajući u vidu višestruke barijere i predrasude sa kojima se susrijeću u društvu i prilikom pronalaženja zaposlenja, aktivnosti osposobljavanja za romsku i egipćansku populaciju će uključivati dodatnu podršku, savjetovanje i podizanje svijesti poslodavaca i društva uopšte kako bi se ublažile barijere i predrasude u njihovom zapošljavanju.

„Svih osam inicijativa imaju zajednički cilj, a to je povećanje mogućnosti zapošljavanja lica koja su u riziku od isključenja sa tržišta rada, socijalne marginalizacije i siromaštva. Međutim, ono što smatram za najvrijedniju karakteristiku koju posjeduju jeste to da se svi projekti zasnivaju na prednostima saradnje različitih aktera crnogorskog društva koji rade u partnerstvu“, rekao je ministar Purišić.  

Ministar je najavio da sljedeće godine MRSS u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom EU u Crnoj Gori kroz pomenuti Program EU i Crne Gore planira da objavi još jedan Poziv za bespovratna sredstva u cilju daljih aktivnosti na povećanju zapošljavanja, sa fokusom na manje razvijene opštine, prevashodno one na sjeveru.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic otvorio je konferenciju zajedno sa ministrom Purišićem i istakao značaj zapošljavanja romske i egipćanske populacije i njihove pune intgaracije u društvo.   

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Naravno nastavlja se dil starih partnera .A Monitor cini dvostruku korist ,em ce nesto zaradit ,em ce sigurno oplemeniti kolektiv !

mr

@Rade, malo je što su im dali "Radu", no sipaju kao u jamu... Zaludu pare i sve, oni po preśedniku dps i države ko "po pranju", a ovoga ne diraju! Koja je to igra, ne mogu da dokučim!

Rade

Javna tajna, po direktivi vrha Vlade svako ministarstvo treba da doprinese punjenju kase medijske grupe Miska Perovica.