11 °

max 18 ° / min 7 °

Ponedjeljak

30.03.

18° / 7°

Utorak

31.03.

14° / 7°

Srijeda

01.04.

8° / 3°

Četvrtak

02.04.

12° / 2°

Petak

03.04.

15° / 5°

Subota

04.04.

15° / 10°

Nedjelja

05.04.

18° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poziv maslinarima da iskoriste bespovratnu podršku za unapređenje proizvodnje

Izvor: Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ekonomija

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Poziv maslinarima da iskoriste bespovratnu podršku za unapređenje proizvodnje

Maslinari i ove godine imaju mogućnost da kroz Agrobudžet dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije i da podignu nove maslinjake, revitalizuju postojeće, da nabave opremu, sisteme za navodnjavanje, podignu podzide u maslinjacima, čime značajno mogu unaprijediti svoju prooizvodnju.

Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva kroz koji mogu dobiti navedenu podršku za realizovane investicije objavljen je danas, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

"Podržavaju se investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada, kao i nabavka opreme za maslinarstvo koja je usmjerena na osavremenjavanje proizvodnje.

Prihvatljive investicije za podršku su: kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje, namjenske opreme za maslinarstvo, zatim materijala za zidanje podzida u maslinjacima. Podrška se takođe daje za revitalizaciju maslinjaka.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od vrijednosti investicije, a 55% za one podnosioce zahtjeva koji su osigurani po osnovu poljoprivrede", navedeno je u saopštenju. 

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

"Korisnici podrške po ovom pozivu treba da budu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i Registar proizvođača maslina i/ili Registar proizvođača maslinovog ulja u momentu podnošenja Zahtjeva za odobravanje podrške.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. novembar 2020. godine, osim za izgradnju podzida gdje se zahtjev za odobravanje podrške dostavlja najkasnije do 01.07.2020.", dodaju u saopštenju. 

Maslinari, kao i proizvođači iz drugih sektora, imaju na raspolaganju i druge javne pozive iz mjera ruralnog razvoja, kojih u ovogodišnjem Agrobudžetu ima 23 i za koje je opredijeljeno 40 miliona eura, 7,3 miliona više nego prošle godine.

"Takođe, maslinari će ove godine kao i ostali proizvođači iz sektora biljne proizvodnje, kroz direktna podršku, imati veću subvenciju po hektaru - 200 €/h, a mladi maslinari (do 40 godina) imaće više - 210 eura/h", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR