18 °

max 19 ° / min 16 °

Petak

05.06.

19° / 16°

Subota

06.06.

26° / 15°

Nedjelja

07.06.

25° / 19°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 18°

Srijeda

10.06.

27° / 18°

Četvrtak

11.06.

27° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U ovom mandatu Vlada neće tražiti kupca za EPCG

Ekonomija

Comments 1

Izvor: Mina business

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U ovom mandatu Vlada neće tražiti kupca za EPCG

Vlada, u toku ovog mandata, neće tražiti kupca za Elektroprivredu, već će razmišljati da li su kompaniji potrebni zapadno-evropski ili svjetski partneri za ulaganje u određene projekte, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je kazala da je uticaj EPCG na rast i razvoj crnogorske ekonomije od posebnog značaja.

“Ne samo zbog činjenice da je EPCG već dvije godine uzastopno po osnovu poreza i dividende uplatila u budžet 200 miliona EUR, nego i zbog svih drugih multipikativnih efekata poslovanja jedne ovako uspješne kompanije na ekonomiju”, kazala je Sekulić u intervjuu za list Elektroprivreda.

Ona je navela da su svi svjedoci dinamičnog razvoja energetike u posljednjih par godina, kao i činjenice da je EPCG prepoznala potrebu intenziviranja aktivnosti koje podrazumijevaju dalji razvoj kompanije.

“U skladu sa tim treba da vidimo na koji način bismo mogli reorganizovati EPCG”, dodala je Sekulić.

Vlada, prema njenim riječima, u toku ove godine planira da donese novu energetsku politiku na bazi koje će realizovati dalje pravce razvoja sektora energetike.

“U tom smislu posebnu težinu će imati definisanje dalje vlasničke i upravljačke strukture EPCG. Radimo na analizi i očekujem da uskoro bude gotova. Jedna takva, strateški važna, odluka ne može biti donijeta dok se ne sagledaju svi elementi iz više uglova, a to zahtijeva određeno vrijeme”, smatra Sekulić.

Na pitanje koliko je sada, nakon više od godinu upravljanja, opravdana odluka nacionalne energetske kompanije da kupi pljevaljski Rudnik uglja, Sekulić je odgovorila da smatra da je potpuno opravdana.

“Sjetićemo se velikog broja onih koji su uporno tvrdili da je kupovina Rudnika pogrešan potez i da odluka nije bazirana na ekonomskim interesima EPCG. Zaboravljajući pri tom činjenicu da je riječ o važnom elementu termoenergetskog kompleksa koji zajedno sa TE predstavlja prirodu tehničko tehnološku cjelinu”, dodala je Sekulić.

Ona je saopštila da jedna godišnja faktura EPCG za ugalj iznosi oko 35 miliona EUR, dok je dobit Rudnika malo manje od sedam miliona EUR.

“Dakle riječ je o izuzetno dobroj odluci i očigledno isplativoj. Dobrom organizacijom i upravljačkom i menadžerskom strukturom Rudnik uglja danas isplaćuje dividendu, ima rast prihoda i profita, sve obaveze uredno izmiruje i predstavlja kompaniju koja je jedan od osnovih stubova ekonomskog razvoja, ne samo Pljevalja, već i cijele Crne Gore”, ocijenila je Sekulić.

Komentarišući benefite od podmorskog kabla koji povezuje Crnu Goru i Italiju, Sekulić je kazala da se, u tom smislu, treba osvrnuti na prihode Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) od aukcija kapaciteta.

“Trenutno je na više od tri miliona EUR, a veoma je značajan efekat na ostale interkonekcije. Konkreno, mislim na činjenicu da je puštanje u rad podmorskog kabla značajno povećalo prihode CGES-a i na ostalim granicama”, rekla je Sekulić.

Ona smatra da u narednom periodu treba nastaviti sa realizacijom značajnih infrastrukturnih projekata poštujući mjere fiskalne politike.

“To znači da moramo nastaviti sa kreiranjem povoljnog investicionog ambijenta i privlačenjem investicija kako u energetici, turizmu, poljoprivredi tako i u drugim oblastima”, zaključila je Sekulić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

molim

ima li neko da zna kad i kako je to rudnik isplatio dividendu? prica se o tome kao uspjehu pola godine a dividende nema nidje...