17 °

max 19 ° / min 16 °

Petak

05.06.

19° / 16°

Subota

06.06.

23° / 16°

Nedjelja

07.06.

25° / 19°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 18°

Srijeda

10.06.

28° / 17°

Četvrtak

11.06.

27° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jedan ručak - gomila računa

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Jedan ručak - gomila računa

Ugostitelji će do januara naredne godine i početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, gostu prilikom ručka morati da izdaju pet ili šest računa - za aperitiv, predjelo, čorbu, glavno jelo, hljeb i desert.

Iz Poreske uprave (PU) su objasnili da je tako regulisano Zakonom o porezu na dodatu vrijednost (PDV), uredbom i pravilnikom koji regulišu izdavanje računa, piše Pobjeda.

U protivnom, odnosno ukoliko na kraju kad gost završi sa ručkom donesu jedan račun iskazan po stavkama, rizikuju kaznu do deset hiljada eura za firmu i do dvije hiljade za odgovornu osobu.

Ugostitelji su se zbog toga žalili i PU, tvrdeći da takvu praksu punjenja čašice računima nemaju druge zemlje i da to predstavlja problem, naročito u sezoni.

Žalili su se i na kazne koje im, ukoliko ne donesu poseban račun za sve, izriču inspektori.

Problem je nedavno stigao i do skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, ekologiju i poljoprivredu koji će to pitanje kandidovati za raspravu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da je to pitanje u nadležnosti PU, čiji predstavnici su kazali da su upoznati sa primjedbama ugostitelja i dodali da će do primjene Zakona o fiskalizaciji gost morati da dobije onoliko računa koliko je puta poručivao.

“U skladu sa regulativom koja je trenutno na snazi, obaveza izdavanja fiskalnog računa vezuje se za svaki pojedinačni promet i to u momentu izvršenja prometa, zbog čega svaka narudžbina mora biti praćena izdavanjem fiskalnog računa, bez obzira što se može raditi o istom kupcu/klijentu”, rekli su iz PU.

Oni su podsjetili da je obaveza izdavanja računa propisana Zakonom o PDV.

“Zakon u članu 31 predviđa da je poreski obveznik dužan da za izvršeni promet proizvoda, odnosno usluga izda račun ili drugi dokumenat koji služi kao račun. Takođe, Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u u članu 73 propisano je da su poreski obveznici koji isporuke proizvoda i usluga naplaćuju u gotovom dužni da promet iskazuju preko poreskih registar kasa, pri čemu je za svaku isporuku obavezno izdati račun”, pojasnili su iz tog državnog organa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR