15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udruženje kraft pivara uputilo apel Vladi: Da se obezbijede subvencije kako ne bi zatvarali pogone i otpuštali radnike

Ekonomija

Comments 3

Udruženje kraft pivara uputilo apel Vladi: Da se obezbijede subvencije kako ne bi zatvarali pogone i otpuštali radnike

Izvor: fos

Autor: Antena M

  • Viber

Udruženje kraft pivara Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Udruženja Srđanom Jovovićem, uputilo je apel Vladi kako bi im se izašlo u susret obezbjeđivanjem određenih subvencija koje bi im omogućile da se izbore sa krizom izazvanom pandemijom virusa korona i spriječile zatvaranje pogona i otpuštanje zaposlenih.

Apel Kraft pivara Crne Gore prenosimo integralno:

"Kriza izazvana pandemijom korona virusa značajno je pogodila industriju zanatskog pivarstva u Crnoj Gori. Kao što vam je poznato, od marta mjeseca prekidan je u dužem vremenskom periodu rad ugostiteljskih objekata, ograničavano je radno vrijeme i uvođena su druga ograničenja rada ugostiteljskih objekata. Trenutno su zatvoreni u potpunosti ugostiteljski objekti u tri grada u Crnoj Gori a u ostalima ograničeno radno vrijeme, a ugostiteljski objekti su glavni kupci naših proizvoda pa sve to presudno utiče i na zanatske pivare koje su mala preduzeća nedovoljno sposobna da sama prebrode ovu tešku ekonomsku krizu koja nas je zadesila. Na sve to se nadovezuje, i na našu privrednu granu značajno je uticao i krah turističke sezone i smanjenje prihoda od turizma za čak 85 % prema zvaničnim podacima.

Sve ovo je uticalo na pad prodaje našeg piva za čak 80 %, i ono što smo prodali ne možemo da naplatimo zbog blokade računa mnogih ugostitelja pa samim tim smanjili smo i našu prouzvodnju, što je sve dovelo do toga da se mi zanatski pivari nađemo u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Naime, mi se nalazimo u jednako teškoj situaciji kao i ugostitelji jer smo veoma povezani. Oni su tokom svih ovih mjeseci imali određene subvencije, olakšice odlaganja poreza, subvencionisanje kamata na kredite pa od vas tražimo da takvu vrstu pomoći opredijelite i za nas.

Trenutno je naša situacija takva da ne moćemo da izvršavamo kreditne obaveze prema bankama, a koje smo uzeli za pokreatnje proizvodnje, ne možemo da izvršavamo obaveze prema državi za akcize, za PDV, za doprinose, a na ivici smo i veoma teško opredjeljujemo sredstva za plate zaposlenih pa će neminovno morati doći do otpuštanja zaposlenih i zatvaranja proizvodnih pogona.

U Crnoj Gori postoji devet zanatskih pivara koje zapošljavaju više od 50 zaposlenih. Naredni period biće posebno težak i izazovan za nas pa se plašimo najgoreg scenarija – zatvaranja pogona. Zato vas molimo da nam u ovoj teškoj situaciji za sve nas pomognete i date nam određenu pomoć u vidu subvencija odlaganja obaveza, pomoći oko servisiranja kreditnih obaveza i na druge načine kako ne bi bili prinuđeni da zatvaramo svoje pogone i otpuštamo naše zaposlene.

Kao što smo i ranije u saradnji sa vama konstatovali, radi se o veoma perspektivnoj privrednoj grani koja je veoma razvijena u svijetu i svakako ima budućnost, samo nam je u ovom teškom vremenu potrebna vaša pomoć kako sve ono što smo godinama mukotrpno stvarali ne bi palo u vodu. Pišemo vam s nadom da će Vlada Crne Gore i sva navedena ministarstva u ovom veoma teškom trenutku pomoći zanatskim pivarama da opstanu i nastave sa radom, kako ne bismo morali ugasimo kapacitete i otpustimo naše radnike.

S poštovanjem,

Udruženje kraft pivara Crne Gore

Predsjednik Udruženja Srđan Jovović"

Apel je dostavljen Vladi kao i ministarstvima poljoprivrede, ekonomije i finansija a potpisali su ga predstavnici sljedećih pivara: „Mammut“ iz Nikšića, „Montenegro Brewing Company“ iz Dasnilovgrada, Podgorička pivara, „Paunović&Co“, „Beerhouse“, „Alepivo“, „Montecco Inc“, „Fabrika Craft Brewery“ kao i „Pivara Groft“.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

srdja stijovic

Kraft piva su 10-12puta kvalitetnija i treba da su skuplja ! A industrijska se prave od GMO kukuruza i oriza i ne postuju se procesi proizvodnje i zato boli glava želudac ... I veliki sistemi imaju monopol koji treba uklonit i dat prostora domacem pivu koje se sa ljubavlju prave !

Šćepan

Podrška domaćim proizvodima!! Ova piva su u trendu u cijelom svijetu. Puno su kvalitetnija od industrijskih piva, koja u proizvodnji ne koštaju ništa i samo im plaćamo reklamu i profit! Sjetite se odgovora Anteni M iz Nikšićke pivare za ono “ made in serbia”. Sramotno! Kad imam priliku, samo pijem kraft piva! Volimo te Crna Goro!

zordan

Piva iz Kraft pivara su preskupa i rijetko ih ko kupuje u trgovinama . Smanjite cijene Kraftovci i vasa piva ce se kupovati . Niksicko pivo je za istu kolicinu 2 puta jeftinije od Kraftovih , i ne zaostaje mnogo po kvalitetu .