Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova Vlada planira da revidira treći paket podrške

Ekonomija

Comments 1

Nova Vlada planira da revidira treći paket podrške

Izvor: Dnevne novine

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Iako nova Vlada nije konstituisana, budući mandatar Zdravko Krivokapić već je formirao tim koji se bavi ekonomskim pitanjima. Jedan od prvih zadataka pomenutog tima, kako saznaju Dnevne novine, je i revidiranje Trećeg paketa pomoći privredi, koji je donijela prethodna Vlada.

Da je tim za ekonomska pitanja formiran, potvrdio je i Krivokapić, koji je saopštio da se, između ostalog bave budžetom za narednu godinu.

Pored budžeta, fokus je i treći paket mjera, s obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa u Crnoj Gori, mnogi privrednici imaju problema sa poslovanjem.

Prema saznanjima Dnevnih novina, cilj nije izrada novog paketa mjera, već revidiranje postojećeg, kako bi se našao način za dodatnom pomoći malim preduzetnicima, pogotovo u gradovima u kojima je, zbog velikog broja zaraženih, došlo do obustave rada u više sektora.

Vlada je privredu pomogla sa tri paketa podrške. Posljednji, koji je vrijedan 1,22 milijarde eura, pokriva period od četiri godine. Paket za najugroženiji turistički sektor sadrži smanjenje stope PDV-a na usluge hrane i pića sa 21 na sedam odsto na godinu, subvencionisanje kamatnih stopa na reprogram kredita kod banaka i Investicionorazvojnog fonda, subvencije za izdavaoce privatnog smještaja, povoljnije kredite za likvidnost.

U trećem ekonomskom paketu za IT sektor su predviđene olakšice za početak poslovanja, startapovi oslobođeni poreza do pet godina, umanjenje poreza i doprinosa za zapošljavanje do 50 odsto u inovacionoj djelatnosti, oslobađanje poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima, oslobađanje poreza na dobit u stoprocentnom iznosu za reinvestiranje u projekte i za ulaganje u startapove i fondove za finansiranje inovativnih projekata, kao i za donacije naučno-istraživačkim institucijama.

Predviđeno je umanjenje poreza na nepokretnost za izgradnju infrastrukture za inovacionu djelatnost i uspostavljanje Fonda za inovacije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mng

ako tako obecavate, ajde onda samo zatvorite svakome kredite u bankama, jer ima porodice da im je sva plata u kredit, a nemaju izlaza