14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Morski talasi energetski potencijal koji treba iskoristiti

Ekonomija

Comments 0

Morski talasi energetski potencijal koji treba iskoristiti

Autor: Antena M

  • Viber

Morski talasi su ogroman, a nedovoljno iskorišćen energetski potencijal. Godišnji resurs energije talasa na svjetskom nivou iznosi oko 80.000 TWh. Ukoliko bismo iskoristili samo 2,5 odsto ovog resursa, zadovoljili bi 10 odsto godišnje potrošnje električne energije, poručila je predstavnica kompanije Sigma energy Isidora Šašić, na sjednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore.

Sigma energy je kompanija osnovana 2008. u Ljubljani i čini je tim eksperata iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i upravljanja projektima.

"Naša misija je da komercijalizujemo tehnologiju za pretvaranje energije talasa u električnu energiju koja je patentirana u preko 40 zemalja svijeta", kazala je Šašić.

Ona je predstavila inovativnu tehnologiju koju je razvila ova kompanija i testirala na suvom, u specijalnim bazenima i moru. Prototip njihovog uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu postavljen je u Jadransko more 2017. i godinu dana je snabdijevao energetsku mrežu Crne Gore čistom energijom.

"Prototip je potpuno bezbjedan po životnu okolinu. Evropski centar za energiju mora (EMEC) posjetio je testnu lokaciju u Crnoj Gori i verifikovao efikasnost Sigma uređaja od preko 20%, a Evropska komisija je 2019. godine dodijelila sertifikat Seal Of Excellence kompaniji Sigma Energija", naglasila je Šašić.

U septembru te godine Sigmi su Vlada Slovenije i Evropska unija odobrili finansiranje u iznosu od 1,7 miliona eura za projekat „Sigma WEC - postavljanje i testiranje". Riječ je o projektu vrijednom 2,8 miliona eura i obuhvata postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja od 30 kW blizu luke Bar, što se očekuje ove godine. Kompanija planira da 2023. godine u okean postavi komercijalni uređaj snage 3 MW.

"U stalnoj smo potrazi za strateškim partnerima kako bismo komercijalizovali našu tehnologiju",- kazala je Šašić, ističući veoma kvalitetnu saradnju koju su ostvarili sa Zavodom za meteorologiju i sezmologiju, Institutom za biologiju mora i Lukom Bar.

Državni sekretar Martin Ćalasan kazao je kako država prepoznaje značaj korišćenja energije morskih talasa.

"Verifikovana efikasnost od preko 20 odsto je odlična, jer je mnogo veća od one koju postižu solarni paneli", ocijenio je Ćalasan.

Šašić je kazala da su u kontrolisanim uslovima specijalnih bazena postigli efikasnost i do 40 odsto, te da bi se ostvarivanjem rezonance sa talasima ona dodatno mogla unaprijediti.

RCF

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet u Komori dr Mladen Perazić predstavio je projekat Regionalnog Challenge Fonda (RCF), koji je vrijedan 25,5 miliona eura i namijenjen razvoju stručnog obrazovanja.

Njime će se se obezbijediti veća stručnost radne snage prilagođena potrebama tržišta rada. Sredstva za realizaciju projekta izdvojilo je njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a povjerena su Njemačkoj razvojnoj banci (KfW). Glavni implementacioni partner KfW-u je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, čiji je glavni koordinator projekta predstavnik Privredne komore Crne Gore Balša Ćulafić. RCF će u naredne četiri godine podržavati projekte koje sprovode konzorcijumi sačinjeni od institucija za stručno osposobljavanje i obuku te partnerskih privatnih preduzeća, koja su uključena ili se planiraju uključiti u proces obrazovanja učenika za učenje kroz rad.

Konzorcijumi obrazovnih institucija i kompanija, koji budu odabrani nakon procesa selekcije, moći će da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 150.000 do 600.000 eura. Nijedna država neće moći da dobije manje od 10 odsto sredstava, a ni više od 25 odsto. Vrlo je bitno da se svi akteri dobro pripreme kako Crna Gora mogla da povuče što više sredstava za ovaj projekat.

"Od svih zemalja Zapadnog Balkana, Crna Gora je imala najviše učesnika nacionalnog događaja u okviru projekta RCF-a. Trećeg marta biće organizovana naredna info sesija", najavio je Perazić.

Dualno obrazovanje

Dualno obrazovanje obezbjeđuje uslove za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija učenika u skladu sa potrebama tržišta rada, a poslodavcima omogućava da obrazuju kvalifikovanu radnu snagu prema sopstvenim potrebama. U školskoj 2020/2021. godini, 784 đaka pohađa nastavu u okviru dualnog sistema obrazovanja.

U cilju dalje afirmacije dualnog obrazovanja, neophodno je raditi na njegovoj promociji kroz aktivno učešće svih subjekata društva koji su dio obrazovnog sistema, uključujući podjelu odgovornosti u finansiranju.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković izrazio je zabrinutost što se, zbog pada nataliteta, sve manje učenika upisuje u srednje škole, ali ističe i da se sve više njih odlučuje za stručno obrazovanje u odnosu na gimnazije. Apelovao je na poslodavce da pažljivo razmotre kandidate za školovanje u njihovim kompanijama, kako bi se na taj način omogućilo da dobiju adekvatan kadar za svoje poslovanje.

"Moramo se fokusirati na proizvodne sektore, posebno energetiku gdje nijesu u dovoljnoj mjeri iskorišćeni potencijali za razvoj dualnog obrazovanja", ocijenio je Rajković.

Naglašen je problem što pojedini poslodavci na trećoj godini, kada prestane državno finansiranje, otkazuju ugovore učenicima koji se obrazuju po dualnom sistemu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR