10 °

max 20 ° / min 8 °

Ponedjeljak

12.04.

20° / 8°

Utorak

13.04.

13° / 12°

Srijeda

14.04.

14° / 10°

Četvrtak

15.04.

15° / 8°

Petak

16.04.

16° / 6°

Subota

17.04.

15° / 7°

Nedjelja

18.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podrška privredi u iznosu od 20 miliona eura

Ekonomija

Comments 0

Podrška privredi u iznosu od 20 miliona eura

Autor: Antena M

  • Viber

Uzimajući u obzir i dalje prisutne probleme u privredi izazvane pandemijom koronavirusa, prije svega nelikvidnost i potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima, Vlada Crne Gore intenzivno radi na pripremi novog paketa mjera kojim će nastaviti da podržava privredu a čije se usvajanje očekuje krajem aprila, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja. 

Dio novog paketa mjera je i set kreditnih linija koje priprema Investiciono razvojni fond Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u cilju obezbjeđivanja dodatne finansijske podrške za likvidnost.

"Ova podrška je namijenjena prije svega mikro, malim i srednjim preduzećima čija je likvidnost ugrožena usljed negativnog uticaja pandemije COVID-19, čime Vlada želi staviti poseban akcenat na podršku ovoj kategoriji preduzeća", navode iz Ministarstva. 

Ukupna vrijednost kreditne podrške, uključujući IPARD program će iznositi 20 miliona eura, a njena realizacija će otpočeti naredne sedmice.  

"Kroz ovu podršku, potencijalni korisnici, čije je poslovanje ugroženo usljed uticaja pandemije COVID-19 će imati mogućnost da apliciraju za veoma povoljna finansijska sredstva, u cilju rješavanja problema tekuće likvidnosti.

Spomenuti paket kreditnih linija, prvenstveno se odnosi na finansiranje obrtnih sredstava i tekuće likvidnosti, uz veoma povoljne kamatne stope, koje se kreću od 1,5% do 3,0%, fiksno na godišnjem nivou. Takođe, poseban benefit za potencijalne korisnike se ogleda u činjenici da isti imaju mogućnost apliciranja za kreditna sredstva, na osnovu „mekih“ sredstava obezbjeđenja (mjenice preduzeća, lične mjenice).

Posebne povoljnosti ovog paketa vezane su za „Program podrške likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa“, putem koje potencijalni korisnici, čija je djelatnost ugrožena usljed uticaja pandemije COVID-19, mogu aplicirati za kreditna sredstava u iznosu do 150.000,00 EUR, uz rok povraćaja do 5 godina uključujući 1 godinu grejs perioda, uz kamatnu stopu od 1,5%. Namjena kredita je rješavanje problema likvidnosti kroz finansiranje obrtnih sredstava, neto zarada za zaposlene, troškova zakupa", navode u saopštenju. 

Detaljne informacije će biti dostupne na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja i Investiciono razvojnog fonda.

Istovremeno, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa Međunarodnim finansijskim institucijama rade na obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava kojima će podržati privredu, a koja će takođe biti dio novog paketa podrške privredi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR