13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cenić o padu obveznica: Izjava Abazovića bila signal da se pogleda dublje šta se dešava u Crnoj Gori

Izvor: Screenshot Youtube/N1

Ekonomija

Comments 2
Ekonomska analitičarka za Antenu M

Cenić o padu obveznica: Izjava Abazovića bila signal da se pogleda dublje šta se dešava u Crnoj Gori

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Međunarodne crnogorske obveznice prije dva dana doživjele su najveći dnevni pad vrijednosti u istoriji. Pad obveznica došao je nakon izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i njegove molbe Briselu da neka evropska banka preuzme kredit od kineske Exim banke za prvu dionicu auto puta.

Ekonomska analitičarka iz Banja Luke Svetlana Cenić ocijenila je za Antenu M da je do pada crnogorskih obveznica došlo jer u Crnoj Gori postoji politička nestabilnost. Izjava Abazovića, kako je navela, pokazala je da Crna Gora ne zna kud ide, niti kome se okreće.

„To je poruka investitorima da pogledaju dublje šta se dešava u Crnoj Gori. U Crnoj Gori počinje era eksperimenata, a u isto vrijeme i političke nestabilnosti. Ako predstavnik vlasti traži da se zamijeni kredit, onda je to signal da nešto duboko nije u redu. Ne razumijem tu izjavu, jer se Abazović ne bavi finansijama, a očigledno mu ni dipolomatija nije jača strana jer mora da zna da za takve izjave postoje diplomatske i finansijske posljedice“.

U posljednje vrijeme, po mišljenju Cenić, loše poruke idu iz Crne Gore.

“Kad se pogleda formiranje budžeta, pa kupovina glasova, pa šta se koristi iz rezervi… sve je to doprinijelo nekom vrenju i neodmjerenim izjavama se šalju loše poruke investitorima. Ne mislim da je izjava Abazovića bila presudna, ona je bila samo signal da se pogleda dublje šta se dešava i šta to nije u redu”.

Upitana kakve će posljedice pad obveznica imati po crnogorsku ekonomiju, Cenić poručuje da više niko neće kupovati crnogorske obveznice.

“Obveznice su dugoročne hartije od vrijednosti, one imaju svoju kamatu koju je Crna Gora dužna da izmiruje vlasniku obveznice. Obveznicama se onda, dalje, trguje na tržištu. Najgora posljedica je ta da, kad dođe rok dospijeća obveznice, vi nju morate isplatiti po punoj vrijednosti, po onome što stoji na obveznici, koliko na njoj piše toliko se mora isplatiti kad dođe rok dospijeća”.

“U međusobnoj trgovini te obveznice gube vrijednost, ljudi se rješavaju tih obveznica i to je automatski signal svim ostalima kad dođe do toga da Crna Gora vrši novu emisiju, šta se može uraditi, hoće li biti kupaca takvih obveznica, ko će to kupiti uopšte, to je osnovno pitanje. Može da se desi i manipulacija na samom tržištu”.

Investitorima odgovara stabilokratija, što im garantuje da će svoje naplatiti, ali je problem što u zadnje vrijeme Crna Gora ne šalje takvu poruku, naglasila je Svetlana Cenić za Antenu M.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

bojsa

Deco rušiiii... iz filma “ko to tamo peva” Na žalost, mi znamo ko to tamo peva, a znamo i ko će ceh platiti........! Samo lagano i legalno, mi idemo kroz institucije i lagano Al otmeno prosipamo sve kredibilitete i onako mukom sticane !!!!!

Gospođa!

E trese se evo nema kud više! Naša zbilja jd jos gora od toga kakvom je vi vidite. Ostaje nam da se radujemo sto brzem padu ove vlade neznanja i zla, te novim i mudrijim izborima! Da rata i krvi do koljena ne bude, evo nas posvadjase sa cijelim svijetom! Lose je, ali mogu oni i gore, pa se spremamo