Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održivi razvoj u centru saradnje Privredne komore i sistema UN

Ekonomija

Comments 0

Održivi razvoj u centru saradnje Privredne komore i sistema UN

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je danas sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom. Centralna tema bila je aktuelna i buduća saradnja dvije institucije, saopšteno je iz PKCG.

Golubović je tokom razgovora istakao doprinos Komore unapređenju ambijenta za poslovanje crnogorskih kompanija.

"Apostrofirao je aktivnosti u regionalnim i međunarodnim komorskim asocijacijama, te prezentovao pokazatelje crnogorske ekonomije, čiji je intenzivan razvoj usporila pandemija COVID-19.

Posebno je ukazao na zajedničke aktivnosti koje Komora realizuje sa UNDP-em, UNICEF-om i UNOPS-om, posebno ističući njihov doprinos kreiranju mape puta ka cirkularnoj ekonomiji, razvoju projekata za povećavanje zaposlenosti na sjeveru Crne Gore i niskokarbonskom turizmu", piše u saopštenju.

"Potencijali i kredibilitet Privredne komore su dobra osnova za naše još snažnije partnerstvo sa sistemom UN", ocijenio je Golubović.

Golubović je istakao da je Crna Gora na najvišem institucionalnom nivou pristupila globalnim inicijativama održivog razvoja, a na privredi i biznis zajednici je da pospješi operativno sprovođenje onoga što nam je osigurao normativni okvir u ovoj oblasti.

Koordinator UN Piter Lundberg izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Privrednom komorom Crne Gore i izrazio snažnu podršku napretku Crne Gore na evropskom putu.

"Jer taj put znači i napredak kao ostvarenju Ciljeva održivog razvoja za šta se UN zalažu", kazao je Lundberg.

Prema njegovim riječima, UN teže snažnijem povezivanju sa privatnim sektorom koji je nosilac ekonomskog razvoja, kako bi se realizovali ciljeve Agende 2030.

"Ako želimo da postignemo strateški cilj održivog svijeta moramo da više uključimo u ove procese privatni sektor", potencirao je Lundberg, ističući neophodnost da i sama privreda prepozna značaj tih procesa.

Golubović je obećao stručan i detaljan osvrt Privredne komore na teme obuhvaćene izvještajima UN o stanju održivog razvoja u Crnoj Gori.

"To će biti prilika i odličan model da provjerimo šta smo do sada uradili, i posebno – koje aktivnosti stoje pred nama."

U radu sastanka učestvovali su savjetnik predsjednika Komore Dragoljub Bulatović, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet dr Mladen Perazić, te Dejvid Putin, ekonomista u kancelariji Rezidentnog koordinatora UN i Radosav Babić, konsultant za partnerstva i razvoj finansija iz UN.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR