Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Narod protiv poskupljenja: Podrška peticiji protiv akcize na bezdimne proizvode širi se društvenim mrežama

Ekonomija

Comments 1

Narod protiv poskupljenja: Podrška peticiji protiv akcize na bezdimne proizvode širi se društvenim mrežama

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Podršku peticiji protiv povećanja akcize i poskupljenja bezdimnih duvanskih proizvoda, koje je najavljeno od 1. jula, svojim potpisom daje veliki broj građana Crne Gore.

Peticiju je pokrenula grupa građana na sajtu peticije.online a inicijatori ističu da su prinuđeni da na ovaj način iskažu neslaganje sa odlukom i istovremeno traže da Ministarstvo i Vlada Crne Gore objasne zašto u nepovoljniji položaj stavljaju korisnike alternativa koje su manje štetne u odnosu na pušenje cigareta.

Podrška se ubrzano širi na društvenim mrežama, a potpisnici smatraju da su ovim poskupljenjem „kažnjeni oni koju su već napravili bolji izbor i prestali da puše cigarete“.


 
„S obzirom da živimo u baš lijepom vremenu, te da se sad dodatno oporezuje sve mimo života, neko je neđe u nekoj kancelariji odlučio da oporezuje i nesagorijevajući duvan, vjerovatno vidjevši da pušači manje štete sebi i nimalo drugima“, piše Žarko Vladika Miranović komentarišući najavu poskupljenja.

On poziva građane da podrže grupu potpisnika peticije koja se protivi povećanju akcize na bezdimne proizvode. „Grupa građana je pokrenula online peticiju da nekako privoli Vladu da se ta ideja oporezivanja zaustavi. Pa bačite potpis dolje na ovaj link duše moje nježne“, glasi komentar.
 
„Da se vratimo životnim temama, neka što su nam zabranili pušenje svuda i što cigarete poskupljuju, nego sad i bezdimne proizvode poskupljuju. Ovdje mi treba liderka bezdimnog tviter pokreta @presnijet, bez nje ništa“, komentariše Danica Nikolić na Tviteru.

Izmjene načina obračuna akcize za bezdimne duvanske proizvode (nesagorijevajući duvan) i uvećanja stope akcize, od 1. jula 2021. bi iznosila 50 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta, utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, dok bi se u 2022. i 2023. godini akciza povećavala postepeno (na 60, odnosno 70 odsto).

Protiveći se ovakvoj odluci, građani od juče potpisuju peticiju „Prešli smo na bolje, ne tjerajte nas nazad cigaretama“.

Inicijator peticije Dražen Radošević rekao je medijima da smatra da takvom odlukom vlasti samo tjeraju korisnike bezdimnih proizvoda da se vrate cigaretama.

„Kako su procijenili da je u našem interesu da se snalazimo i nabavljamo nesagorijevajući duvan iz BiH, Albanije i Srbije, da li to znači da i nas tjeraju na šverc i da svi sad treba da pušimo švercovane cigarete i bezdimne proizvode?“, kaže Radošević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Đe su potpisi za životne namirnice!? Prvo potpisi, a bolje protesti zbog poskupljenja svega onoga što moramo kupovati, a to je ono najbitnije i najvažnije HRANA!??????! Koliko je litar ulja, vreća brašna, šećer, margarin, deterdžent, itd. i td. DOLJE VLADA!