30 °

max 39 ° / min 26 °

Četvrtak

29.07.

39° / 26°

Petak

30.07.

38° / 25°

Subota

31.07.

39° / 23°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

38° / 24°

Utorak

03.08.

39° / 23°

Srijeda

04.08.

38° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UPCG: Rad nedjeljom mora biti omogućen svim preduzećima iz sektora trgovine

Ekonomija

Comments 0

UPCG: Rad nedjeljom mora biti omogućen svim preduzećima iz sektora trgovine

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Rad nedjeljom mora biti omogućen svim preduzećima iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Unije poslodavaca (UPCG), Predraga Mitrovića sa predstavnicima malih, srednjih i velikih trgovačkih kompanija.

Mitrović se sastao sa predstavnicima malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine povodom predloga Ministarstva ekonomskog razvoja da se samo preduzetnicima i mikro preduzećima dozvoli rad nedjeljom u toku ovogodišnje ljetnje i zimske turističke sezone.

„Uz ocjenu da je ponuđeni predlog diskriminatorski i kao takav uvodi podjele na crnogorsko tržište, na sastanku je zaključeno da ista pravila treba da važe za sve i da na tome treba insistirati u daljim pregovorima socijalnih partnera – Vlade, UPCG i sindikata“, saopšteno je iz UPCG.

U tom smislu, kako su naveli, jedino ispravno i održivo rješenje je ono kojim će rad nedjeljom biti omogućen za sva preduzeća iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu.

„Takvo rješenje treba da prate i određene odredbe, između ostalog da se svim preduzećima iz sektora trgovine omogućiti rad nedjeljom u toku jedne smjene - osmočasovno radno vrijeme, u toku ljetnje turističke sezone“, rekli su iz UPCCG.

Pored toga, kako su dodali, zaposlenima u sektoru trgovine treba obezbijediti 100 odsto uvećanu dnevnicu za rad nedjeljom i efikasno ostvarenje prava na nedjeljni odmor, kako je to propisano Zakonom o radu.

Potrebno je i pojačano sprovoditi inspekcijske kontrole nad radom poslodavca nedjeljom.

Sastanak u UPCG organizovan je na inicijativu najvećih kompanija članica iz sektora trgovine Voli trade, Mercator, HD Laković, Domaća trgovina, Franca, Mega promet i Mil Pop, kao i šoping mola Delta M CG.

„Sastanak UPCG sa privrednicima dio je konsultacija koje se odvijaju uporedo sa izjašnjavanjem Upravnog odbora UPCG na temu zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu i novog Opšteg kolektivnog ugovora“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR