15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mercator Grupa poboljšala svoje poslovne rezultate u prvih devet mjeseci ove godine

Ekonomija

Comments 0

Mercator Grupa poboljšala svoje poslovne rezultate u prvih devet mjeseci ove godine

Autor: Antena M

  • Viber

Mercator Grupa je u prvih devet mjeseci 2021. ostvarila sve ključne poslovne ciljeve i poboljšala svoje poslovne rezultate u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je saopšteno, operativna dobit iznosila je 57,6 miliona eura, neto dobit iz perioda poslovanja 12,6 miliona eura, a normalizovani EBITDA je veći za 10,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 139,3 miliona eura.

Mercator Grupa je, kako se navodi, isto tako dodatno smanjila svoj neto finansijski dug u posmatranom periodu.

“Mercator je nakon mnogo godina uspio smanjiti omjer između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Finansijski zdrav i poslovno uspješan Mercator nije samo u interesu kompanije, zaposlenih i vlasnika, već i cijelog lanca od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regionu.

Mercator će nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i insistirati na pružanju modernih, personalizovanih usluga i ponuda za kupce. Kako je Mercator Grupa dio Fortenove Grupe, možemo nastaviti sa strateškim ulaganjima, posebno u novi logističko-distributivni centar u Ljubljani i obnovu prodajne mreže“, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Prihodi od prodaje, kako se dodaje, porasli su za gotovo jedan odsto u posmatranom periodu i iznosili su 1,6 milijardi eura, pri čemu Grupa takođe bilježi sličan rast prihoda od maloprodaje kao osnovne djelatnosti.

Poređenja sa 2019. takođe potvrđuju da je Mercator Grupa uspješno poslovala, jer su, kako kažu iz kompanije, prihodi od prodaje u periodu od 1. do 9. 2021. porasli za 2,9 odsto u odnosu na isti period prije proglašenja epidemije COVID-19.

Najveći rast prihoda od prodaje, kako kažu, zabilježen je u trgovini na malo, odnosno u Sloveniji za 4,8 odsto u odnosu na isto period prije proglašenja epidemije COVID-19.

Preduzeće Poslovni sistem Mercator, d.d., uspješno je poslovalo u prvih devet mjeseci ove godine, ostvarivši 34,4 miliona eura operativne dobiti (EBIT), što je povećanje od 4,2 miliona eura u odnosu na uporedni period prošle godine.

Mercator Grupa je, kako je navedeno, u prvih devet mjeseci ove godine u osnovna sredstva uložila 20,9 miliona eura, od čega je najviše bilo za obnovu prodajne mreže.

"Poslovanje prvih devet mjeseci ove godine je obilježila epidemija COVID-19, što je zahtijevalo donošenje dodatnih mjera, kontinuirano prilagođavanje stvarnom stanju i posljedicama pojedinačnih mjera koje su preduzeli Vlada i drugi nadležni organi. Uspješno poslovanje zavišilo je uglavnom od brzog prilagođavanja poslovanja i zalaganju zaposlenih u Mercator Grupi", zaključuje se u saopštenju te kompanije.

 

 

 

***

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR