28 °

max 32 ° / min 19 °

Srijeda

17.08.

32° / 19°

Četvrtak

18.08.

38° / 22°

Petak

19.08.

40° / 25°

Subota

20.08.

33° / 22°

Nedjelja

21.08.

32° / 20°

Ponedjeljak

22.08.

31° / 20°

Utorak

23.08.

34° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Povoljan poslovni ambijent stvara se kroz blagovremen dijalog

Ekonomija

Comments 0

Povoljan poslovni ambijent stvara se kroz blagovremen dijalog

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Bolja saradnja između državnih organa i privrede u cilju stvaranja predvidljivog poslovnog ambijenta koji afirmiše jednake uslove za sve učesnike na tržištu neophodna je za uspješnu realizaciju postojećih ali i privlačenje novih investicija, saglasni su predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović i ministar finansija Aleksandar Damjanović. Oni su potpisali Memorandum o saradnji u okviru programa Američke privredne komore „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“. 

Kroz program „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“ akcenat se stavlja na uspostavljanje koordinisane saradnje koja će pomoći da se kompleksni problemi riješe na jasan i strukturiran način.  

„U svakodnevnim aktivnostima naše članice se susreću sa brojnim izazovima i upravo kroz saradnju i kontinuiran dijalog želimo da ih identifikujemo i pomognemo u njihovom rješavanju. Smatramo da je posebno važna blagovremena uključenost poslovne zajednice prilikom koncipiranja regulative od značaja za poslovni ambijent, naročito u domenu finansijskog sistema i tehnologija, javnih prihoda i nabavki. Pored toga, nudimo pomoć i iskustvo naših članica prilikom kreiranja politika i mjera usmjerenih na predvidljivu i transparentnu poresku i carinsku politiku. Želimo da zajedno radimo na suzbijanju nelegalne trgovine i stvaranju predvidljivog poslovnog ambijenta koji afirmiše jednake uslove za sve učesnike na tržištu“, rekla je Vuksanović.

Ministar finansija rekao je da je potpisivanje Memoranduma potvrda namjere Ministarstva da unaprijedi i konkretizuje saradnju sa Američkom privrednom komorom, kao kredibilnim i važnim partnerom.

„Uvjeren sam da i dalje možemo da računamo na podršku u ostvarivanju razvojnih politika Ministarstva finansija. Opredjeljenje su nam transparentne, stabilne i održive javne finansije. Jedna od naših glavnih težnji je svođenje stope sive ekonomije na što je moguće manju mjeru, finansiranje važnih infrastrukturnih projekata u saobraćaju i energetici i kreiranje povoljnog ukupnog ambijenta za privlačenje kredibilnih investitora. Siguran sam da nam Američka privredna komora može pomoći da povećamo nivo američkih ulaganja, a mi sa naše strane nastojimo da uklonimo prepreke u poslovanju i kreiramo povoljniji biznis ambijent, uz poštovanje zakonskih okvira. Ministarstvo finansija stremi predvidivom i dosljednom  vođenju javnih finansija, a težinu zadataka koji su pred nama, dodatno usložnjavaju aktuelna geopolitička dešavanja i prateći izazovi sa kojima se suočavamo na makro i mikro nivou. Stoga, nastavak saradnje sa pouzdanim partnerima svakako dodatno dobija na značaju u razvojnoj ekonomskoj perspektivi, u ovim izazovnim vremenima”, kazao je Damjanović.

Vuksanović je dodala da siva ekonomija ograničava mogućnosti privlačenja kvalitetnih investicija i lišava svako društvo ozbiljnih resursa za napredak. 

„Manje sive ekonomije, vjerujem, znači više stranih investicija. U borbi sa sivom ekonomijom mogu pomoći ne samo mjere državnog aparata već i nove tehnologije, znanja i ljudski kapital. Sve to okuplja Američka privredna komora i spremni smo da u saradnji sa Vladom i resornim ministarstvima radimo na tome da crnogorsko društvo i ekonomija napreduju,“ zaključuje Vuksanović.

Potpisivanje Memoranduma sa Ministarstvom finansija je nastavak saradnje Američke privredne komore i  Vlade Crne Gore započete 6. juna na događaju “Otvoreno sa Premijerom” kada je potpisan krovni Memorandum o saradnji na programu „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“. Američka privredna komora već je posebne Memorandume potpisala sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma. U narednom periodu u planu je potpisivanje Memoranduma i sa drugim relevantnim ministarstvima.

Cilj programa „Vladavina dijaloga“ Američke privredne komore je da doprinese predvidljivom i transparentanom  poslovnom ambijentu koji je zasnovan na vladavini prava. Takvim okruženjem stvara se dobar osnov za privlačenje renomiranih investitora iz SAD-a i zapadno-evropskih zemalja. Njihovim dolaskom na crnogorsko tržište ne dobija se  samo kapital, već i znanje i iskustvo, kao i sistem vrijednosti zasnovan na društveno-odgovornom poslovanju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR